"Българска шахматна федерация 1928" е приета за член на международната федерация (ФИДЕ), обяви министърът на спорта Красен Кралев във "Фейсбук". Той се позова на информация, която е получил от председателя на БФШ1928 Руслан Тошев.

По време на Генералната асамблея на ФИДЕ в Батуми е била изключена старата федерация на България, която беше със замразено членство. Вместо нея е включена тази, която получи лиценз от Кралев в края на миналата година,

"Българският шах се завърна в световното шахматно семейство. Считано от днес, българските шахматисти ще могат отново да се състезават под българския флаг. С това искрено се надявам, че драмите в българската шахматна общност ще приключат и всички ще се концентрират върху възстановяване на нормалната дейност на федерацията", написа Кралев.

В Батуми право на глас имаха 185 федерации, а четири нямаха - България, Сърбия, Хаити и Антигуа и Барбуда. България беше единствената без официален представител.

Кризата в българския шах започна със скандалите и разследването на Силвио Данаилов и ръководената от него Българска федерация по шах, която беше извадена от международната федерация. След това Кралев даде лиценз на "Българска шахматна федерация 1928", но действията му бяха атакувани в съда от "Шахматна федерация България".

От една страна, Върховният административен съд отмени заповедта, с която Кралев отказва да поднови лиценза на сдружението "Българска федерация шахмат", ръководено от Данаилов. От друга, съдът постанови, че ММС неправомерно е дало лиценз на "Българска федерация по шахмат - 1928".

Dnevnik.bg