Женският национален отбор по волейбол записа трета загуба на световното първенство в Япония, след като отстъпи с 1:3 (25:22, 22:25, 14:25, 17:25) на олимпийския първенец Китай. Състезателките на Иван Петков показаха голямо желание и се бореха през цялото време, но класата на китайките беше по-висока.

Олимпийските шампионки бяха водени от Жу, която завърши с 21 точки и имаше основен принос за успеха. С 12 се отчете Юан, а Гонг добавеи 11 точки. За българките на ниво беше Гергана Димитрова с 18 точки, а Мирослава Паскова, която действаше като диагонал добави 13 точки. С 11 завърши една от централните блокировачи Нася Димитрова, а с десет – Мария Каракашева.

Българските състезателки направиха много силен първи гейм, в който започнаха уверено. Те поведоха при първата техническа пауза, след което през цялото време увеличаваха преднината си. Към края на гейма обаче Китай се върна и стана много оспорвано.

Все пак българките успяха да затворят частта при 25:22.

Във втората част имаше множество обрати, но някои малки грешки на българския тим и неразбирателство най-вече при играта в центъра дадоха предимство на Китай. Олимпийският шампион трябваше да се потруди много, за да изравни, но един от ключовите моменти беше при 22:22, когато българките не успяха да реализират контраатака.

Драматичният втори гейм сякаш пречупи състезателките на Иван Петков и те рухнаха в последните две части. Те бяха спечелени съответно на 14 и 17 точки от Китай, което донесе на състава четвърта победа от началото на турнира.
Със същия актив в група В е и Италия, а в четвъртък двата отбора се изправят един срещу друг в пряк дуел за първото място.

България остава на четвърто място с една победа и три загуби. В четвъртък в 7.40 часа сутринта българките излизат срещу Канада, която взе първа победа в мача си с Куба. Срещата ще бъде директен спор за четвъртото място, което дава и право на участие напред.

Дневник