Хуан Мартин дел Потро се класира за финалите на АТП за пръв път от 2013 г. Аржентинският тенисист си гарантира място в Лондон след трудна победа срещу руснака Карен Хачанов. Финалистът от US Open се наложи с 6:4, 7:6 (4) в двубой от втория кръг на турнира в Пекин.

Дел Потро и Хачанов изиграха оспорван мач, който продължи 1.40 часа. Двамата сервираха на много високо ниво, като аржентинецът доминираше в първия сет, а руснакът имаше предимство във втората част. Световният №4 обаче се възползва от своите шансове за разлика от своя съперник.

В първия сет аржентинецът пласира пет аса, вкара 77% от първите си сервиси и загуби само шест от 26-те точки, които бяха разиграни в неговите подавания. В тази първа част той не даде нито един шанс за пробив на Хачанов. В същото време финалистът от US Open достигна до три възможности при сервис на съперника и реализира една, което се оказа достатъчно за спечелването на сета.

Във втората част Хачанов беше малко по-стабилен на начален удар. Руснакът имаше три шанса за пробив и се възползва при един от тях. Той обаче се пропука при единствената точка за пробив, която се откри пред Дел Потро. Сетът трябваше да се реши в тайбрек, в който аржентинецът показа по-здрави нерви и спечели със 7:4.

Дел Потро записа трета победа от три мача с 22-годишният Хачанов, който заема 24-ото място в света.

Първите им две срещи също бяха през 2018 г. - 7:6, 6:3 на четвъртфинал в Окланд и 6:4, 7:6, 6:7, 6:4 във втория кръг на Australian Open.

В четвъртфиналите в Пекин Дел Потро ще срещне сърбина Филип Крайнович, който отстрани Фелисиано Лопес от Испания след успех със 7:6 (5), 6:3.

Дел Потро е четвъртият тенисист, който се класира за финалите на АТП в Лондон, след Рафаел Надал, Роджър Федерер и Новак Джокович.

Останалите четири места засега се заемат от Александър Зверев, Марин Чилич, Доминик Тийм и Кевин Андерсън. Шампионът от финалите на АТП Григор Димитров е едва 15-и в годишната ранглиста и няма да има възможност да защитава титлата си.

Dnevnik.bg