Общинският наказателен съд в Загреб обяви, че е отхвърлил обвиненията в даване на фалшиви показания срещу футболиста на "Реал" (Мадрид) Лука Модрич. От съда не дадоха обяснение за решението си, което може да бъде обжалвано от прокуратурата.

Според обвинението най-добрият футболист в света за миналия сезон е дал фалшиви показния пред съда във връзка с делото срещу бившия президент на "Динамо" (Загреб) Здравко Мамич.

Наскоро същите обвинения бяха повдигнати и срещу друг хърватски национал - защитника на "Ливърпул" Деян Ловрен. Местното законодателство предвижда затвор до пет години за даване на фалшиви показания пред съда.

Модрич е свидетелствал миналата година по делото срещу Мамич, неговия брат и бивш треньор на "Динамо" Зоран Мамич, бившия изпълнителен директор на Хърватската футболна федерация Дамир Върбанович, както и данъчен инспектор. Четиримата са обвинени в източването на повече от 15 милиона долара и укриване на данъци чрез трансфери на футболисти.

Един от разследваните трансфери беше на Модрич от "Динамо" в "Тотнъм" през 2008 г. Четири години по-късно хърватският полузащитник беше купен от "Реал" (Мадрид) за 50 милиона евро.

Прокурорите обвиняват Модрич, че когато е бил разпитан в съда през 2017 г., той е излъгал, че е подписал анекс към договора си с "Динамо" за условията при бъдещи трансфери, докато все още е играел в Хърватия.

Твърди се обаче, че когато е бил разпитван при разследванията на службата за борбата с корупцията през 2015 г., играчът е казал, че анексът е подписан след преминаването му в "Тотнъм".

Модрич преминава през най-силната година в кариерата си. Той спечели трета поредна купа в Шампионската лига с "Реал" (Мадрид) и помогна на Хърватия да стигне до исторически финал на световното първенство.

Полузащитникът беше избран за най-добър играч на мондиала в Русия, а през август и септември спечели наградите за футболист на годината на ФИФА и УЕФА за футболист. На 8 декември ще бъде връчен и най-престижният приз - "Златната топка", за който хърватинът отново ще бъде фаворит №1.

Дневник