Доскорошният вицепремиер на Русия Аркадий Дворкович е новият президент на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ). 46-годишният руснак наследява на поста сънародника си Кирсан Илюмжинов, който ръководеше организацията близо 23 години.

На 13 юли Илюмжинов окончателно беше отстранен като президент от етичната комисия на ФИДЕ. Той получи забрана да заема каквато и да било длъжност за срок от шест месеца.

На днешния изборен конгрес, който се проведе в грузинския град Батуми, Дворкович се пребори за президентски пост в конкуренцията на настоящия вицепрезидент на ФИДЕ Георгиус Маркопулос. Руснакът получи 103 гласа, а гъркът - 78.

 Британският гросмайстор Найджъл Шорт оттегли кандидатурата си в последния момент и обяви подкрепа за Дворкович.

Дворкович беше вицепремиер на Русия от май 2012 г. до май 2018 г. Преди това той беше асистент на президента Владимир Путин от 2008 г. Кариерата му в политиката стартира през 1994 г. като научен директор на икономическата работна група към министерството на финансите.

Дворкович изпълнява тази длъжност до 2000 г., а от 2001 до 2008 г. е заместник-министър на икономическото развитие. Той беше председател на организационния комитет на световното първенство по футбол в Русия, а от 2015 г. заема е президент на борда на директорите на Руската държавна железопътна компания.

Дневник