Барселона" победи "Тотнъм" с 4:2 в най-атрактивния мач от втория кръг на груповата фаза в Шампионската лига, а с гол в 90-ата минута "Наполи" нанесе първа загуба на финалиста от миналия сезон "Ливърпул" и завърза здраво битката в група С.

Лионел Меси отбеляза два гола, а Филипе Коутиньо и Иван Ракитич добавиха по едно попадение за успех на "Барселона" на "Уембли". Въпреки че беше без петима основни играчи. "Тотнъм" два пъти се връщаше в мача чрез Хари Кейн и Ерик Ламела, но не успя да измъкне нещо от испанския шампион.

"Шпорите" заложиха на висока преса от самото начало на мача, но допуснаха гол само след 92 секунди игра. Меси изненада защитата на домакините с отличен извеждащ пас към Жорди Алба. Вратарят Юго Лорис излезе неразчетено в опита си да пресече подаването, но левият бек на гостите го изпревари и намери Коутиньо на границата на наказателното поле. Бразилецът се възползва от ситуацията и с фалцов удар с десния крак прати топката покрай защитниците пред голлинията.

В 28-ата минута "Барселона" увеличи преднината си. Меси получи пространство пред наказателното поле и центрира към Суарес, който свали с гърди към Коутиньо. Последва удар, който беше спасен от Лорис, но бразилецът отново стигна до топката и я върна назад към Ракитич, който отбеляза със страхотен изстрел от воле от границата на наказателното поле.

До края на първото полувреме "Барселона" пропусна още няколко добри ситуации за гол, а в рамките на първите шест минути от втората част Меси два пъти удари гредите зад Лорис.

В 52-ата минута "Тотнъм" изненадващо се върна в мача. Кейн получи подаване от Ламела в наказателното поле, финтира бранител и с десния крак насочи топката в далечния ъгъл.

Само четири минути по-късно Меси върна аванса от два гола на "Барселона". Аржентинецът изостри атаката на гостите с пас към левия фланг за Алба. Той центрира по земя в наказателното поле, Суарес и Коутиньо пропуснаха топката, а включилият се от втора позиция Меси отбеляза с удар с левия крак от точката на дузпата.

В 65-ата минута "Тотнъм" отново намали изоставането си след груба грешка в защитата на "Барселона". Ламела отправи далечен изстрел с левия крак, топката рикошира в тялото на Клеман Ленгле и излъга Лорис за 2:3.

В оставащи минути играчите на "Тотнъм" няколко пъти създадоха напрежение пред вратата на Марк-Андре тер Стеген, но не успяха да стигнат до изравняване. В 90-ата минута "Барселона" сложи точка на спора с четвърто попадение. Алба отне топката, напредна по левия фланг и центрира по земя в наказателното поле. Суарес хитро пропусна топката, като позволи на Меси да се озове очи в очи с Лорис и отблизо да го преодолее.

"Барселона" прекъснаха серията си от три поредни мача без успех и постигнаха втората си победа от два мача в Шампионската лига. "Интер" също продължава с пълен актив от шест точки в група В, след като направи обрат от 0:1 до 2:1 при гостуването си на ПСВ (Айндховен). "Тотнъм" и ПСВ остават без точка след първите два кръга и сериозно намалиха шансовете си да продължа в следващата фаза.

В Неапол "Ливърпул" изигра най-разочароващия си мач от началото на сезона и загуби от "Наполи" с 0:1. Тимът на Юрген Клоп почти не създаде голово положение пред вратата на съперника. Домакините също стигаха трудно до добри ситуации за гол, но търсеха много по-настоятелно победата и закономерно я постигнаха.

През по-голямата част от мача двата отбора водеха здрава битка в центъра на терена. В края обаче "Ливърпул" насочи усилията си в това да запази равенството и беше наказан.

В 82-ата минута Марио Руи проби отляво и центрира към влезлия като резерва Дрийс Мертенс, който с удар отблизо разтресе напречния стълб. Осем минути по-късно обаче домакините все пак стигнаха до попадение. Андрю Робъртсън изпусна Хосе Кайехон, който центрира по земя към далечната греда. Инсиние беше изпусна и насочи топката в близкия ъгъл.

С първата си победа в Шампионската лига този сезон "Наполи" събра четири точки и излезе начело в група С. С актив от три точки "Ливърпул" разделя второто място с ПСЖ, който по-рано днес разби "Цървена звезда" с 6:1.

"Mърсисайдци" завършиха мача с "Наполи" без нито един точен удар във вратата. Това се случва на отбора за пръв път в Шампионската лига от 2006 г. Червените записаха трети пореден мач без победа, след като в събота завършиха наравно с "Челси" във Висшата лига, а три дни по-рано отпаднаха от сините за Купата на лигата.

Резултатите

Група А
"Атлетико" (Мадрид) - "Брюж" 3:1
"Борусия" (Дортмунд) - "Монако" 3:0


Група В
ПСВ (Айндховен) - "Интер" 1:2
"Тотнъм" - "Барселона" 2:4

Група С
ПСЖ - "Цървена звезда" 6:1
"Наполи" - "Ливърпул" 1:0

Група D
"Локомотив" (Москва) - "Шалке" 0:1
"Порто" - "Галатасарай" 1:

Дневник