Григор Димитров няма да участва на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай, обявиха организаторите. Световният №8, който от следващата седмица ще отстъпи с още едно място в ранглистата на АТП, има контузия в глезена.

Медиите в Китай обявиха, че именно по този начин Димитров е мотивирал отказването си от турнира. На негово място в основната схема влиза Андреас Сепи. Сред поставените осем пък се изкачва Кей Нишикори.

Турнирът от най-високата категория на АТП ще се проведе между 7 и 14 октомври.

Отказването от надпреварата лишава българина и от нови 180 точки за световната ранглиста. През миналата година той игра четвъртфинал, където загуби от Рафаел Надал. Неучастието през тази година реално слага край и на теоритичните шансове на Димитров да участва на финалите на АТП в Лондон през ноември.

В момента Димитров е 15-и в класацията за Лондон с 1745 точки през годината, а осмият който виртуално затваря участниците е Доминик Тийм с 3525 точки.

До края на годината българският тенисист е заявил участие в още две надпревари – АТП 500 във Виена, както и "Мастърс" турнира в Париж в края на октомври.

На мастърса в Шанхай няма да участва и световният №1 Рафаел Надал. Испанецът лекува контузия в коляното, но е един от сигурните за финалите в Лондон. Освен Надал до момента се класираха Новак Джокович, Роджър Федерер и Хуан Мартин дел Потро.

Дневник