С рекорден брой участници и спортове започват третите младежки олимпийски игри. Форумът ще се проведе от 6 до 18 октомври в Буенос Айрес, като церемонията по откриването е след полунощ в събота срещу неделя.

Общо 3998 състезатели от 206 страни влизат в спора за медалите в лятната надпревара. Те ще бъдат разпределени в 241 дисциплини в 32 спорта. Тази година спортовете са с четири повече, като в олимпийската програма ще дебютират карате, спортно катерене, ролкови кънки и брейкденс.

В надпреварата участват състезатели от 14 до 18 години, разделени в три възрастови групи. Игрите в Буенос Айрес са първото олимпийско събитие, в което ще участват равен брой представители при мъжете и жените.

За първа година Южна Америка ще приеме форума, като предишните две надпревари бяха в Азия - Сингапур 2010 и Нанджинг 2014. Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах вярва, че с надпреварата в Буенос Айрес ще започне "нова ера" в младежкия спорт.

"Искаме да използваме младежките игри като възможност да тестваме нови спортове и събития и да видим как те ще се включат в програмата. В бъдеще спортът трябва да е там, където са хората. Ще виждаме все повече дейности, които младото поколение няма просто да гледа, а ще практикува", каза Бах в навечерието на игрите.

Защо младежки игри

Концепцията на младежките олимпийски игри е разработена от австриеца Йохан Розенцопф като резултат от проблема със затлъстяването по света и намаленото участие на младите в спортни дейности най-вече в развитите страни. Заедно със спортния си характер, като компонент на събитието е развиването на културна и образователна програма.

МОК дава право на по-малки градове да организират младежките игри. Изискванията към домакините включват всички спортни дисциплини да се проведат в един град, като се използват наличните съоръжения.

Предвидените разходи за организирането на летни младежки игри са 30 милиона долара, като това не включва инвестициите в инфраструктурата. Финансирането е споделено между домакина и МОК, като олимпийският комитет поема пътните разходи и настаняването на спортистите и официалните лица.

Общата сума за организирането на младежки игри обаче често надхвърля първоначалните предвиждания. Първият подобен форум в Сингапур през 2010 г. струваше на организаторите 284 милиона долара. Младежките игри не срещат голяма подкрепа от спонсорите заради несигурните финансови резултати.

Българското участие

България ще бъде представена от 24 участници в 14 спорта. Големи надежди за отличие от форума има към Александра Начева, която през юли стана световна шампионка за девойки в тройния скок. В тениса Адриан Андреев е сред състезателите с амбиции за челно класиране.

В досегашните си участия България има десет медала – четири златни, четири сребърни и два бронзови. Страната ще състезава в акробатика, бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, джудо, спортно катерене, фехтовка, художествена гимнастика, спортна стрелба, плуване, лека атлетика, модерен петобой и тенис.

"Обикновено на тези игри се представяме много добре, взимаме и златни медали. Надявам се да продължим в същия дух. Най-важното е да пристигнат живи и здрави, да се чувстват добре, да влязат в ритъм и да се мобилизират да покажат това, за което са се готвили толкова дълго време", генералният секретар на БОК Белчо Горанов при заминаването на отбора във вторник.

Българските участници на младежките олимпийски игри: Мариела Костадинова и Панайот Димитров (смесена двойка, спортна акробатика), Мария Делчева (бадминтон), Горяна Стоева (бокс, категория до 51 кг), Едмонд Назарян (борба класически стил, категория 45 кг), Алекса Георгиева (джудо, категория до 44 кг), Петър Иванов (спортно катерене), Татяна Воложанина (художествена гимнастика), Кирил Антонов (спортна стрелба, пистолет), Пламен Емилов (спортна стрелба, пушка), Галя Шатова (вдигане на тежести, категория 63 кг), Христо Христов (вдигане на тежести, категория над 85 кг), Христо Панайотов и Зорница Стоилова (модерен петобой), Йордан Янчев (200, 400 и 800 метра плуване свободен стил), Тихомир Тодоров (50, 100 и 200 метра плуване бътерфлай), Диана Петкова (50 и 100 метра свободен стил, 50 метра бруст), Василики Кадоглу (800 метра свободен стил), Александра Начева (троен скок), Валентин Андреев (хвърляне на чук), Яна Копчева (тласкане на гюлле), Веселин Живков (200 метра спринт), Йоана Илиева (фехтовка, сабя) и Адриан Андреев (тенис).

Дневник