Световният шампион Люис Хамилтън ще стартира от полпозишън в Гран при на Япония, 17-и кръг за сезона във Формула 1. Британският пилот на "Мерцедес" затвърди доминацията си през състезателния уикенд, в който беше най-бърз във всички тренировъчни сесии, с блестящо каране в квалификацията.

Хамилтън и "Мерцедес" избраха най-добрата стратегия, която му позволи да направи обиколка за 1:27.760 минути. За втори пореден уикенд "Сребърните стрели" окупираха първа редица, след като Валтери Ботас се класира втори.

Преди седмица в Сочи финландецът стартира пръв, а Хамилтън беше до него.

Полпозишънът е 80-и в кариерата на Хамилтън и осми през настоящия сезон. Британецът ще се бори и за четвърта поредна победа, след като триумфира в последните три старта на "Монца", Сингапур и руското трасе в Сочи.

"Решението в Q3 да излезем със сликовете още в началото беше трудно, но се справихме. Имаше риск, но той се оправда. Усилията ни, вярата в нашите възможности ни се отплатиха", каза Хамилтън.

Основният му съперник за световната титла Себастиан Фетел ще стартира едва девети. Отборът на германеца "Ферари" не се ориентира при сложните условия на "Сузука", което не даде шансове на четирикратния шампион. В последната част на квалификацията се появи дъжд, като от "Мерцедес" реагираха по-добре и получиха предимство.

Междувременно от "Ферари" направиха голяма грешка, пускайки пилотите си с гуми за мокър асфалт, докато пистата още беше суха. Това ги лиши от ценно време и невъзможност да направят обиколки, докато условията бяха по-добри.

Зад Хамилтън и Ботас ще стартират Макс Верстапен и Кими Райконен, а пети се класира Ромен Грожан с "Хаас". В домашната надпревара за доставчика си на двигатели "Хонда", "Торо Росо" пласира и двамата си пилоти в Топ10 – Брендън Хартли и Пиер Гасли ще стартират шести и седми. Останалите в челните десет са Естебан Окон (8-и) и Серхио Перес (10-и) с "Форс Индия".

В първите 18 минути не мина и без хаос на трасето. Себастиан Фетел се завъртя на излизане от обратния завой, докато Маркус Ериксон със "Заубер" катастрофира и разби своя болид.

От битката освен шведа отпаднаха двамата пилоти на "Макларън" Фернандо Алонсо и Щофел Вандорн, Сергей Сироткин с "Уилямс", както и Нико Хюлкенберг с "Рено".

Във втората част на квалификацията от "Мерцедес" изпозваха средно твърдите гуми налични за уикенда "софт". Това обаче не им попречи да дадат най-добрите времена, при това с голямо предимство пред "Ферари".

Освен това Валтери Ботас и Хамилтън си спечелиха правото в неделя да стартират именно с гумите "софт", които са по-издръжливи.

Между последните две части от квалификацията имаше и преваляване на дъжд, а при започване на финалните 12 минути от битката за полпозишъна "Ферари" избраха да излязат с гумите "интермедия". Трасето обаче се оказа сухо и пилотите на Скудерията се прибраха обратно за сликове.

При първите минавания Хамилтън и Ботас бяха много близо един до друг, но силен последен сектор на британеца му даде предимство пред неговия съотборник.

Условията след това не се подобриха, като започна да вали отново, което не остави никакви шансове на "Ферари". Хамилтън не подобри времето си от първото преминаване, а конкурентите от Скудерията дори не успяха да получат възможност за бърза обиколка.

Състезанието за Гран при на Япония е в неделя от 8.10 часа българско време.

Дневник