Люис Хамилтън спечели безапелационна победа в състезанието за Гран при на Япония и увеличи преднината си в световния шампионат. Пилотът на "Мерцедес" беше над всички през целия уикенд. Той вече докосва петата си световна титла, след като неговият съперник Себастиан Фетел завърши едва на шесто място. Германецът, който имаше много слаба квалификация, продължи с грешките и в състезанието.

"Мецедес" записа двойна победа за втора поредна седмица, след като Валтери Ботас завърши втори. Общо за четвърти път "Сребърните стрели" го постигат през сезона (Испания, Германия и Русия). Трети на подиума се качи Макс Верстапен. За седми път през сезона холандецът е сред първите трима.

Победата е четвърта поредна за Хамилтън, както и общо девета за сезона.

За втора поредна година той стартира от полпозишън на "Сузука" и не изпусна лидерската позиция нито за момент. Победата е 71-а в кариерата на британеца и за пети в Япония (четири пъти на "Сузука" и веднъж на "Фуджи"). С повече успехи в Гран при на Япония е единствено Михаел Шумахер, който има шест.

Хамилтън записа и юбилей с "Мерцедес", взимайки 50-а победа като пилот на германския отбор.

С успеха си Хамилтън вече има аванс от 67 точки пред Себастиан Фетел. Световният шампион се възползва от грешките на германеца, който в състезанието се завъртя след инцидент с Макс Верстапен и потъна в класирането.

Дневник