Шампионът Хабиб Нурмагомедов сложи безапелационен край на надеждите на Конър Макгрегър да си върне световната титла в лека категория (до 70 кг) в най-популярния шампионат за смесен бойни спортове - UFC.

Руснакът отново демонстрира изключителните си умения в борбата и принуди ирландеца да се предаде в четвъртия от максималните пет рунда след брутална задушаваща хватка.

30-годишният боец от Дагестан записа 11-ата си победа от 11 мача в UFC и общо 27-а в 27-ия си двубой в смесените бойни спортове. Това е и най-дългата действаща победна серия в ММА.

Най-очакваният мач в историята на UFC обаче беше помрачен от грозни сцени, предизвикани от Нурмагомедов. След като съдията даде край на двубоя, руснакът прескочи огражденията на октагона и атакува хора от щаба на съперника, което доведе до сериозно меле в публиката.


В същото време човек от лагера на Нурмагомедов нахлу в октагона и нападна с юмруци в гръб неподозиращия Макрегър, който все още опитваше да се свести от мача.

Заради инцидентите се стигна до отмяната на традиционната церемония по връчването на шампионския пояс и съпътстващите речи.

Нурмагомедов се завърна в октагона и настояваше да му бъде връчен пояса, но получи категоричен отказ от президента на UFC Дейна Уайт.

Двамата бойци бяха изведени от залата с ескорт, докато дикторът на мача обявяваше името на победителя. Трима души от щаба на Нурмагомедов пък са били арестувани след това.

Макрегър допусна четвърта загуба в 25-ия си мач в смесените бойни спортове и второ поражение в UFC. Предишното му беше срещу Нейт Диас през март 2016 г. През август същата година ирландецът взе реванш срещу американеца, а през ноември спечели световната титла в лека категория с успех срещу Еди Алварес.

След това обаче Макгрегър реши да направи историческия сблъсък с непобедения на професионалния боксов ринг Флойд Мейуедър и трябваше да оваканти пояса си. Той беше заложен в двубой между Нурмагомедов и Ал Якинта на 7 април, в който руснакът спечели със съдийско решение.

В своето завръщане в UFC Макгрегър не успя по никакъв начин да се противопостави на стила на Нурмагомедов. Ирландецът влезе добре в ранната размяна на удари от място, но както се очакваше, руснакът бързо свали своя съперник на земята.

Почти през цялата среща борбата се водеше на пода. Макгрегър, който в началото на втория рунд получи и аркада, се бореше с всички сили да се измъкне от захватите на Нурмагомедов.

Ирландецът оцеля във втория рунд, а в третия дори успя да се задържи малко повече време на крака и нанесе няколко добри удара с лявата ръка. Бившият шампион обаче изглеждаше твърде изморен и 3:03 минути след началото на четвъртия рунд се пречупи пред поредната атака на Нурмагомедов.

Дневник