С два гола на Станислав Костов "Левски" победи "Славия" с 2:0 в последния мач от 11-ия кръг на Първа лига. Сините записаха трети пореден успех и общо девети в шампионата. Те събраха 28 точки и си върнаха бързо първото място, което отстъпиха само за два часа на "Лудогорец".

Шампионатите имат 26 точки, а ЦСКА е трети с една по-малко. "Берое" заема четвъртата позиция с 20 точки, а пловдивските "Локомотив" и "Ботев" допълват челната шестица с по 17 точки.

"Славия" остава на девето място след втората си поредна загуба и общо четвърта за сезона. Носителят на Купата на България има 13 точки, с колкото е и десетият "Витоша" (Бистрица). По-малко точки имат само "Ботев" (Враца) (11), "Дунав" (8), "Септември" (4) и "Верея" (3).

Най-старото столично дерби започна с малко по-активна игра на "Славия". Белите организираха няколко опасни атаки в началото. Илиян Мицански отправи неточен удар с глава в третата минута, а малко след това стреля със странична ножица, но отново покрай вратата. В осмата минута и Андреа Христов пропусна, след като се измъкна от защитата при центриране от свободен удар.

Минута по-късно се стигна до първата опасност пред вратата на "Левски". Костов се озова сам срещу вратаря, след като удар от вратата на Мартин Полачек прехвърли защитата на "Славия". Нападателят на домакините чукна топката с глава, но Антонис Стериакис спаси с крак.

Постепенно сините натиснаха и изпълниха поредица от корнери. В 27-ата минута натискът даде резултата. Костов получи токата с гръб към вратата на около 30 метра от голлинията. Той се обърна покрай двама противникови играчи, след това преодоля трети и изпрати топката между краката на Стериакис.

След гола съставът на "Славия", в който заради контузии и заболявания отсъстваха доста основни играчи, не успя да отговори. Само пет минути след почивката белите допуснаха второ попадение, което окончателно реши срещата.

Давид Яблонски проби в половината на "Славия" и стигна до наказателното поле. Там защитник на гостите успя да изрита топката от краката му, но тя попадна в Костов, който се оказа очи в очи със Стериакис и го преодоля със силен шут.

Нападателят на "Левски" отбеляза осмото си попадение за сезона и се изравни с Клаудиу Кешери на върха в класирането при голмайсторите.

Дневник