Ливърпул" и "Манчестър сити" не успяха да си отбележат гол в най-очаквания двубой от осмия кръг на Висшата лига. За разлика от повечето срещи между двата тима двубоят на "Анфийлд" предложи малко вълнуващи моменти и чисти голово ситуации.

Отборите, водени от Юрген Клоп и Пеп Гуардиола, отправиха само по два точни удара за целия мач. Шампионите все пак получиха страхотна възможност да спечелят голямото надлъгване и да измъкнат три точки, но Рияд Марез пропусна дузпа в 85-aта минута.

"Ливърпул" и "Сити" събраха по 20 точки и се изравниха с "Челси" на върха в класирането. Само головата разлика разделя трите тима. Шампионите са начело с 21 отбелязани и три допуснати попадения, следвани от "Челси" (18:5) и "Ливърпул" (15:3).

Трите отбора продължават без загуба от началото на шампионата. След тях с по 18 точки се нареждат "Арсенал" и "Тотнъм", а "Борнемут" допълва челната шестица с 16 точки.


"Ливърпул" и "Сити" изиграха разочароващо първо полувреме, в което нямаше нито една реална възможност за гол.

"Гражданите" владееха малко по-продължително топката в опит да изтегли играчите на съперника по-напред, но това не се получаваше.

В същото време домакините правеха доста грешки при разиграванията и почти не затрудняваха гостите с атаките си. В един момент червените започнаха да залагат на дълги подавания към фланговете за бързите Мохамед Салах и Садио Мане, което обаче не даваше резултат.

В 54-ата минута дойде първата по-напрегната ситуация пред една от двете врати. Фирмино получи подаване в близост до аутлинията и технично върна топката назад. Наби Кейта овладя, но след това си попречи с Мане и до удар не се стигнат.

Трябваше да измине един час игра, за да е стигне до реална възможност за гол. "Сити" хвана "Ливърпул" на контраатака, а Давид Силва пусна отлично извеждащо подаване за Марез. Алжирецът финтира Робъртсън и си отвори позиция за удар. Опитът му с левия крак по диагонала обаче не сполучи.


Две минути по-късно се стигна до първия точен удар в мача. Марез се оказа сам вдясно след груба грешка в защитата на "Ливърпул". Алжирецът имаше няколко опции, но реши да стреля и прати топката право в ръцете на Алисон.

Секунди по-късно и "Ливърпул" отправи първия си точен удар. Салах получи топката в добра позиция и шутира с левия крак, но много слабо и право в обсега на Едерсон, който спокойно улови. В 69-ата египтянинът овладя 60-метров пас на Робъртсън, но след това стреля много високо. Малко след това се стигна до още едно спасяване на Алисон след удар на Марез.

Шест минути преди края на редовното време Върджил ван Дайк направи необмислен шпагат в наказателното поле срещу Лерой Сане и не успя да играе с топката. Реферът посочи бялата точка, а Габриел Жезуш се подготви да изпълни дузпата.

Гуардиола обаче избра зад топката да застане Марез, въпреки че алжирецът имаше три пропуска в предишните си пет дузпи. Бившият играч на "Лестър" заложи на силата и стреля високо над вратата.

Дневник