Григор Димитров падна до деветото място в световната ранглиста по тенис след последното ѝ обновяване. Българинът, който започна сезона като №3 в света, загуби една позиция за сметка на южноафриканеца Кевин Андерсън.

Димитров има 3640 точки след ранното си отпадане от турнира от сериите АТП 500 в Пекин. След това той се отказа от мастърса в Шанхай заради контузия в глезена, заради което ще загуби още 180 точки. Миналата година българинът достигна до четвъртфиналите, където беше спрян от Рафаел Надал.

С отказването си от Шанхай Димитров окончателно загуби шансове да се класира за финалите на АТП. Този сезон ще е едва третият, в който шампионът няма да защитава титлата си, откакто надпреварата на осемте най-добри се провежда в Лондон.

Първият беше 2010 г. - Николай Давиденко, а вторият беше 2017 г. - Анди Мъри. Двамата страдаха от контузии и не участваха пълноценно в съответните сезони. Последният шампион преди Димитров, който не е успявал да се класира за финалите, без да е лекувал контузия, е испанецът Алекс Кореча през 1999 г.

По всяка вероятност Димитров ще запази деветата позиция в световната ранглиста и през следващата седмица. Това се дължи на факта, че намиращите се зад него Джон Иснър и Давид Гофен вече сложиха край на сезона си.

Единствената заплаха за българина е Кей Нишикори, който в момента е 12-и в ранглистата с 2740 точки. Японецът може да изпревари Димитров само при титла в Шанхай. В края на сезона обаче българинът със сигурност ще се озове извън топ 10.

До края на 2018 г. Димитров е заявил участие в още два турнира - АТП 500 във Виена и последния "Мастърс" в Париж.

Дневник