Първата ракета на България Виктория Томова преодоля първия кръг на тенис турнира в Хонконг. 23-годишната българка, която влезе в основната схема като "щастлива губеща" от квалификациите, победи драматично Далила Якупович от Словения с 6:3, 2:6, 7:6 (3).

Двубоят продължи 2 часа и 18 минути, като премина през доста обрати и общо 13 пробива. Томова стартира по-добре и спечели още първото подаване на Якупович, за да поведе с 2:0. Българката не успя да затвърди предимството си, но в четвъртия гейм отново проби.

Този път Томова затвърди пробива и поведе с 4:1, което вдъхна спокойствие в играта й. Първата ракета на България пропусна сетбол при 5:2 и сервис на Якупович. След това обаче беше солидна на начален удар и приключи сета при свой сервис. 

Втората част започна лошо за Томова, която допусна ранен пробив. В шестия гейм тя отново се пропука и изостана с 1:5. Българката върна единия пробив и намали до 2:5. В следващия гейм обаче пак загуби своето подаване и това сложи край на сета.

В решаващата трета част Томова два пъти повеждаше с пробив, но веднага допускаше изравняване. Вторият път беше при резултат 5:4 и тя получи шанс да сервира за спечелването на мача. Якупович показа характер и успя да се добере до тайбрек. В него обаче българката взе ранно предимство и не го изпусна до края.

Томова завърши мача със седем пробива от 14 възможности. Якупович имаше повече шансове - 16, но българката спаси десет от тях. В крайна сметка двете бяха разделени от шест точки. Томова спечели 105, а Якупович - 99.

Томова постигна първа победа в основна схема на турнира от световния тур на WTA, откакто през юни дебютира с успех на "Уимбълдън". Тогава българката започна от квалификациите и стигна до втория кръг, където беше спряна от Серена Уилямс.

Оттогава нейна форма спадна. Най-добрата българска тенисистка влезе в серия от четири поредни загуби и постигна само три победи в последните си 11 мача преди турнира в Хонконг.

Томова допусна тежка загуба от тунизийката Онс Джабур (2:6, 1:6) в последния кръг на квалификациите. Българката обаче стигна до основната схема, след като поставената под №5 Леся Цуренко се отказа от турнира.

Във втория кръг на надпреварата, която е с награден фонд 250 хил. долара, Томова ще играе с победителката от мача между поставената под №3 Йелена Остапенко от Латвия и Кристина Куцова от Словакия.

Дневник