За трета поредна година Ник Кириос показа пренебрежително отношение към мастърса в Шанхай и отпадна още в първия кръг. Австралийският тенисист загуби от американския квалификант Брадли Клан с 6:4, 4:6, 3:6. Въпреки че завърши в три сета, мачът продължи едва 77 минути.

През 2017 г. Кириос приключи участието си в Шанхай по демонстративен начин след 48 минути игра. Той прекрати мача си от първия кръг срещу американеца Стив Джонсън, след като загуби първия сет с тайбрек. По-късно австралиецът се извини и се оправда със стомашни проблеми.

Година по-рано турнирът в Шанхай отново беше белязан от скандал с Кириос. Тогава младият австралиец умишлено загуби двубоя си от втория кръг срещу Миша Зверев. Той беше глобен с 16 500 долара и наказан да не играе осем седмици. Впоследствие наказанието беше намалено на три седмици.

Срещу Клан Кириос спечели първия сет, след като реализира първата си и оказала се единствена точка за пробив в мача. Във втората част австралиецът започна да играе доста по-лежерно и често изглеждаше незаинтересован от случващото се на корта.

От време на време той се активизираше и с лекота пласираше страхотни удари.

Клан, който заема 104-ото място в световната ранглиста, обаче играеше много мотивирано и се възползва от отношението на своя съперник.

28-годишният американец загуби едва девет точки при свой сервис във втория и третия сет. Той реализира една от трите си възможности за пробив, за да спечели втората част, а в третата набързо поведе с 3:1.

В този момент Кириос окончателно спря да полага усилия на корта и въпреки че не допусна нов пробив, мачът на практика се доиграваше.

Носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка, Ник Кириос и трима от поставените тенисисти отпаднаха още в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Шанхай.

Заради загубата от Клан Кириос няма да бъде поставен в първия турнир от Големия шлем за 2019 г. - Australian Open.

Toй започна сезона под №21 в световната ранглиста, но в момента заема 38-ата позиция след 24 победи и 13 загуби през 2018 г.

Клан, който дебютира в Шанхай, постигна трета победа при едва шестото си участие в турнирите от сериите "Мастърс". Той никога не е преминавал втори кръг в състезанията от втората по сила категория в мъжкия тенис.

В опит да се класира за третия кръг американският квалификант ще срещне поставения под №13 Борна Чорич. Голямата надежда на хърватския тенис победи участващия с "уайлд кард" Стан Вавринка в един от най-интригуващите двубои от днешната програма. 21-годишният Чорич се наложи срещу 33-годишния швейцарец след обрат - 4:6, 6:4, 6:3 след два часа игра.

В същото време трима от 16-те поставени в основната схема напуснаха Шанхай още в първия кръг. Диего Шварцман (№9) загуби с 3:6, 4;6 от Сам Куери, а Милош Раонич (№14) отстъпи срещу Макензи Макдоналд с 3:6, 7:5, 6:3. В неделя Джак Сок (№12) беше елиминиран от Петер Гойовчик след 4:6, 7:6 (6), 3:6.

Първите осем поставени в Шанхай - Роджър Федерер, Новак Джокович, Хуан Мартин дел Потро, Александър Зверев, Марин Чилич, Доминик Тийм, Кевин Андерсън и Кей Нишикори, почиват в първия кръг и ще започнат участието си във вторник и сряда.

Дневник