Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) отмени временното наказание за употреба на допинг на бобслеистката Надежда Сеергева. Тя беше един от двамата руски спортисти, които дадоха положителни проби по време на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през февруари.

Сергеева беше обвинена, че е използвала забранено лекарство за сърце. От руската федерация по бобслей твърдяха, че 31-годишната състезателка е взела медикамента без знанието на медицинския щаб.

Според CAS положителната проба на Сергеева "вероятно е резултат от заразен продукт". В изявлението на спортния съд се казва още, че възможно най-скоро ще има окончателно решение по делото.

Сергеева е дала положителната проба на 18 февруари, два дни преди участието й на игрите. В Пьонгчанг тя завърши 12-а при двойките в бобслея с Анастасия Кочерзова.

Освен Сергеева положителна допинг проба на игрите даде и медалистът в смесените двойки в кърлинга Александър Крушелницкий. Той беше уличен в употреба на мелдоний и му беше отнето бронзовото отличие.

Руските спортисти участваха в Пьонгчанг под неутрален флаг и химн, а спечелените отличия не се зачитаха към общия актив на Русия. След края на форума обаче забраната на страната за участие в олимпийски игри беше отменена.

През септември правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) бяха възстановени след три години без лиценз.

Дневник