Шампионът от "Уимбълдън" и US Open Новак Джокович започна успешно похода си към рекордна четвърта титла в тенис турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. Сърбинът победи французина Жереми Шарди с 6:3, 7:5 и се класира за третия кръг.

Джокович имаше нужда от 83 минути за успеха срещу 41-ия в световната ранглиста. Сърбинът, който почиваше в първия кръг като поставен под №2, не даде нито една точка за пробив на съперника. В същото време той стигна до пет възможности в сервис геймовете на французина и реализира три от тях.

Световният №2 вкара цели 75% от първите си сервиси и загуби само 13 от 53-те точки, които бяха разиграни в подаванията му. Шарди пласира повече асове - 7 срещу 4, но допусна и повече двойни грешки - 3 срещу 2, и имаше големи проблеми с втория си сервис.

Джокович записа 12-а победа от 12 мача срещу Шарди. Световният №2 е спечелил всеки един от 28-те сета, които двамата са изиграли помежду си.

В спор за място в четвъртфиналите трикратният шампион в Шанхай ще се изправи срещу победителя от мача между корееца Хьон Чун и италианеца Марко Чекинато.

В същото време отпаданията на поставени тенисисти продължи със загуба на Доминик Тийм. Австриецът, който беше №6 в основната схема, загуби драматично от австралиеца Матю Ебдън с 4:6, 7:6 (8), 6:7 (4).

Тийм е петият поставен, който напуска надпреварата още след първия си мач. В понеделник от турнира си тръгнаха Диего Шварцман (№9), Милош Раонич (№14) и Пабло Кареньо Буста (№15), а в неделя загуба претърпя Джак Сок (№12).

Поставеният под №1 Роджър Федерер, който ще защитава титлата си от 2017 г., ще започне участието си в сряда с двубой срещу шампиона от турнира в Токио Данийл Медведев.

Dnevnik.bg