Шампионът Роджър Федерер срещна огромни трудности срещу испанеца Роберто Баутиста Агут, но продължава защитата на титлата в Шанхай. 37-годишният швейцарец спечели с 6:3, 2:6, 6:4 след два часа игра и се класира за четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс 1000".

Федерер записа осма победа от осем мача с Баутист Агут. Досега рекордьорът по титли от Големия шлем не беше губил дори сет срещу 30-годишния испанец. Днешната среща също започна добре за бившия №1, който реализира единствената си възможност за пробив в първата част и я спечели за 30 минути.

Вторият сет също стартира отлично за Федерер. Двукратният шампион в Шанхай проби още в първия гейм. След това обаче се стигна до неочакван обрат. Баутиста Агут спечели четири поредни гейма, като направи два пробива, и поведе с 4:1.

В осмия гейм Федерер отново се пропука при свой сервис и допусна трети пробив, който вкара мача в решаващ трети сет.

В него двамата удържаха подаванията си до 4:4, като пропуснаха по един шанс за пробив. Деветият гейм се оказа ключов за изхода на двубоя. Федерер проби при четвъртата си възможност в сета, а след това сложи точка на спора с категоричен сервис гейм на нула.

Световният №2 записа втора поредна трисетова победа в Шанхай. В първия си мач той надигра руснака Даниил Медведев с 6:4, 4:6, 6:4.

В четвъртфиналите швейцарецът ще срещне Кей Нишикори.

Японецът преодоля третия кръг след труден успех срещу американеца Сам Куери - 7:6 (7), 6:4.

В другия четвъртфинал в горната половина на схемата австралиецът Матю Ебдън очаква победителя от мача между Хуан Мартин дел Потро и Борна Чорич.

Четвъртфиналите в долната половина са Новак Джокович срещу Кевин Андерсън и Александър Зверев срещу Кайл Едмънд.

Дневник