Адриан Андреев ще се бори за бронзов медал в турнира от тенис на младежките летни олимпийски игри в Буенос Айрес. 17-годишният българин беше близо до мача за титлата, но загуби полуфинала си с представителя на домакините Факундо Диас Акоста. Аржентинецът се наложи с 6:4, 6:1 за 80 минути.

В мача за бронзовия медал Андреев ще се изправи срещу бразилеца Жилберт Соарес Клиер Жуниор, който загуби със същия резултат от французина Юго Гастон в първия полуфинал.

Андреев и Акоста изиграха много оспорван първи сет, който вървеше гейм за гейм до 4:4. Българинът пръв се пропука и допусна пробив. Аржентинецът се възползва от предимството си и спечели първата част с категоричен гейм на нула.

Вторият сет започна лошо за Aндреев, който допусна пробив още в първия гейм. Българският тенисист, който е поставен под №6 в турнира, веднага изравни. Това обаче беше всичко, до което той стигна в този двубой.

Диас отново спечели подаването на съперника за 2:1. След това аржентинецът измъкна завързан гейм, за да поведе с 3:1, което се оказа решаващият момент в мача. Андреев допусна четвърти пореден пробив, а няколко минути по-късно и пети, който сложи край на двубоя.

Диас записа втори пореден впечатляващ успех и затвърди страхотната си форма на червените кортове в Буенос Айрес. В четвъртфиналите 17-годишният аржентинец победи световния №1 при юношите и шампион от "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" Чун Хсин Цен с 6:2, 6:4.

Диас, който е поставен под №8 в турнира, загуби един сет по пътя към финала - във втория кръг срещу холандеца Йеспер де Йонг (4:6, 6:4, 6:3). В първия кръг представителят на домакините даде само три гейма на Филип Хенинг от Южна Африка (6:0, 6:3).

Поставеният под №3 Гастон беше още по-убедителен по пътя към битката за златните медали. Той не загуби нито един сет и даде общо 18 гейма на Клиер Жуниор, Даниел Михалски, Наоки Таджима и Ник Хард.

Мачът за третото място между Андреев и Клиер Жуниор е в петък, а финалът между Гастон и Акоста - в събота.

Андреев продължава участието си и в турнира на двойки. Българинът и австралийския му партньор Ринки Хиджиката стигнаха до полуфиналите, където им престои двубой с французите Гастон и Клеман Табур. Другият полуфинал противопоставя аржентинците Акоста и Себастиан Баес срещу чехите Онджей Щилер и Далибор Сврчина.

Дневник