В отсъствието на голямата си звезда Кристиано Роналдо, който е разследван за изнасилване от 2009 г., Португалия победи Полша с 3:2 като гост във втория си двубой от Лигата на нациите. Европейските шампиони записаха втори успех в група 3 от елитната дивизия на новия турнир на УЕФА.

Полша започна по-добре мача в Хожув и поведоха в 18-ата минута. Вратарят Руи Патрисио увисна при центриране от корнер на Рафал Курзава, а на далечната греда Кшищов Пьонтек надскочи прекия си пазач и с глава изпрати топката в опразнената врата.

Домакините задържаха преднината си само 13 минути. Пици беше изведен на скорост вдясно от вратата и центрира по земя във вратарското поле, където измъкналият се зад защитата Андре Силва отбеляза на три метра от голлинията.

Две минути преди почивката гостите вкараха второ попадение. Защитата на Полша проспа дълго подаване от половината на Португалия, а Рафа Силва се озова сам срещу Патрисио и премина покрай него. Камил Клик се хвърли на шпагат в краката на нападателя на "Севиля", но успя само да прати топката в собствената си врата.

Седем минути след почивката португалците стигнаха до трето попадение. Бернардо Силва се разходи пред наказателното поле и стреля с левия крак към долния десен ъгъл на Лукаш Фабиански. Вратарят на "Уест хем" не се намеси добре и позволи топката да се озове зад гърба му.

В 77-ата минута Полша се върна в мача благодарение на двете си резерви - Якуб Блашчиковски и Камил Гросицки. Гросицки направи страхотен пробив по десния фланг и центрира към вратарското поле. Двама защитници на Португалия последователно не успяха да изчистят топката. Тя попадна в Блашчиковски, който отбеляза с хубав шут от границата на наказателното поле.

В оставащите минути домакините не успяха да стигнат до добра ситуация да изравнят. Португалия пък пропиля две отлични възможности за четвърти гол чрез Ренато Санчес и Бруно Фернандес.

С пълен актив от шест точки Португалия остава начело в група 3 и направи важна крачка към спечелването й. Полша и Италия имат по една точка след равенството помежду си. В събота двата отбора се срещат на полска земя в опит да се върнат в битката за първото място.

Дневник