Новак Джокович продължава уверено напред в турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай, като стигна полуфиналите. Носителят на 13 титли от Големия шлем победи Кевин Андерсън със 7:6 (1), 6:3 само за час и 45 минути.

Двубоят беше повторение на финала от "Уимбълдън", когато сръбският тенисист срази южноафриканеца и си върна трона в английската столица.

Джокович продължава пътя си към рекордна четвърта титла в Шанхай и първа от 2015 г.

По-рано през годината сърбинът стана първият тенисист, който е печелил всеки от деветте мастърса, формирайки своеобразен кариерен "Мастърс" шлем. Това се случи на турнира в Синсинати, където победи Роджър Федерер. Именно надпреварата в САЩ беше последният "Мастърс" преди този в Шанхай.

Срещу Андерсън Джокович показа много стабилна игра. Той завърши с осем аса и направи само една двойна грешка. Сърбинът спечели 85% от точките на своя първи сервис и 61% от тези на втори. В течение на целия мач Джокович даде само една точка за пробив на Андерсън, но и много бързо я защити.

Играта на южноафриканеца се свеждаше до мощния му сервис, който в първата част вървеше. Андерсън реализира десет аса само в първия сет, завършвайки мача общо с 16. Резултатът се движеше гейм за гейм, като двамата тенисисти влязоха в тайбрек.

В него Джокович беше много сигурен от началото, започвайки с минипробив, след което поведе с 3:0. Андерсън взе една точка, но след това Джокович направи четири поредни и затвори сета.

Втората част започна още по-добре за сърбина, който откри със сервис гейм на нула, а след това проби и подаването на съперника си. Без да прави никакви грешки и със сигурна игра от основната линия, Джокович успя да спечели втората част за 40 минути, с което затвори и двубоя.

На полуфиналите сърбинът ще се изправи срещу Александър Зверев, който победи Кайл Едмънд с 6:4, 6:4 за едва 72 минути. Петият в световната ранглиста направи поредния си убедителен мач на турнира и се класира сред четиримата най-добри.

Победата беше още по-ценна за Зверев, след като с нея си осигури място във финалите на АТП в Лондон през ноември. Преди него това сториха четиримата играчи пред Зверев в ранглистата – Рафаел Надал, Роджър Федерер, Джокович и Хуан Мартин дел Потро.

Dnevnik.bg