Шампионът Роджър Федерер премина още един труден тест и се класира за полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. 37-годишният швейцарец победи Кей Нишикори с 6:4, 7:6 (4) в оспорван двубой, който продължи 1.52 ч.

В опит да се класира за втори пореден и общо четвърти финал в Шанхай Федерер ще се изправи срещу Борна Чорич. 21-годишният хърватин достигна до полуфиналите на турнир от сериите "Мастърс" за втори път в кариерата си, след като победи австралиеца Матю Ебдън със 7:5, 6:4.

Полуфиналът в долната половина на схемата противопоставя шампиона от "Уимбълдън" и US Open Новак Джокович и Александър Зверев. Сърбинът победи Кевин Андерсън със 7:6 (1), 6:3, а германецът отстрани Кайл Едмънд след 6:4, 6:4.

Двубоят между Федерер и Нишикори започна с епичен гейм. Японецът беше изправен до стената, като спаси цели пет точки за пробив. Той имаше две възможности да спечели подаването си, но ги пропусна. В крайна сметка след повече от десет минути игра рекордьорът по титли от Големия шлем получи шеста възможност за пробив и този път успя.

Ситуацията за Нишикори стана още по-тежка, след като в петия гейм отново се пропука при свой сервис и изостана с 1:4.


Японецът отговори с впечатляващ пробив на нула и започна да напипва верния ритъм. Федерер обаче не допусна обрат. При 5:4 швейцарецът сервираше за спечелването на първия сет и го направи с категоричен гейм на нула.

Втората част също започна отлично за Федерер. Световният №2 проби още в първия гейм, след което затвърди предимството си за 2:0, въпреки че съперникът му имаше точка за връщане на пробива.

Нишикори играеше все по-добре и все повече притискаше Федерер. При 1:2 японецът пропусна още два шанса да върне пробива, но в шестия гейм усилията му дадоха резултат и резултатът беше изравнен.

До края двамата не получиха нови възможности при посрещане и така се стигна до тайбрек. В него Нишикори направи минипробив за 2:0, но Федерер взе седем от следващите девет точки, за да стигне до шестата си победа от осем мача с японеца.

 Дневник