Международната автомобилна федерация (ФИА) прие календара във Формула 1 за сезон 2019 по време на срещата на Световния моторспорт съвет в петък. На събитието в Париж не бяха направени никакви промени в представения през август предварителен календар от собствениците на Формула 1 "Либърти медиа".

Сезон 2019 ще бъде най-дългият в историята на Формула 1, като ще започне на 17 март и за пръвт път ще завърши през декември. Последният старт е на пистата "Яс Марина" в Абу Даби на 1 декември. За втора поредна година състезанията ще са 21.

Традиционно надпреварата ще стартира от Австралия на трасето "Албърт парк". Европа ще приеме 11 състезания, пет ще са в Азия, четири в Северна и Южна Америка и едно в Австралия. Гран при на Китай на 14 април пък ще влезе в историята като юбилеен №1000 след създаването на Формула 1 през 1950 г.

Късният финал на сезона се дължи на желанието на отборите да няма провеждане на състезания в три последователни уикенда. Подобно нещо се въведе през 2018 г., когато Гран при на Франция, Австрия и Великобритания се проведоха между 24 юни и 8 юли. Тогава всички отбори изпитаха логистични проблеми, като някои трябваше да назначават допълнително служители.

Освен календара за следващия сезон ФИА прие и някои промени в правилата на Формула 1. Сред най-важните, които се обсъждаха през цялата година са промяната в позицията на огледалата за обратно виждане.

Освен това дизайнът на задните крила на болидите ще бъде променен, за да се подобри видимостта на пилотите. Въпросът за сигурността беше повдигнат няколко пъти през сезона и за последно в Белгия. В състезанието на "Спа" Щофел Валдорн с "Макларън" беше изблъскан извън пистата от Валтери Ботас, като пилотът на "Мерцедес" заяви, че не е могъл да види бързото приближаване на белгиеца.

В допълнение ще бъдат добавени и светлини на задните крила. Някои от по-малките промени са козметични изменения на системата за сигурност "ореол", която беше въведена през този сезон.

Dnevnik.bg