Тиери Анри беше обявен за старши треньор на елитния френски "Монако" с договор за три години. 41-годишният бивш нападател за пръв път ще води отбор, след като до момента е бил само помощник.

"Изглежда, че "Монако" е отборът, в който ще започна моята треньорска кариера. Винаги съм обичал отбора и съм много развълнуван, че ми се дава възможност да работя", каза Анри.

Той заменя на поста Леонардо Жардим, който беше уволнен заради лошото начало на сезона. "Монако" е на 18-о място след девет кръга, като има едва 6 точки. Тимът е с едва една победа и в последните си пет срещи няма успех.

Първият мач на Анри начело на "Монако" ще бъде на 20 октомври срещу "Страсбург", а четири дни по-късно той ще дебютира и в Шампионската лига срещу "Брюж".


Нападателят игра за монегаските между 1994 и 1999 година, като записа 141 мача и вкара 28 гола. Той е продукт на школата на "Монако", след като се присъедини към тима още през 1992 г., когато беше на 15 години.

Анри е шампион с тима от 1997 г.

В кариерата си Анри игра още за "Ювентус", "Арсенал", "Барселона" и "Ню Йорк Ред булс". След като се отказа той се насочи към треньорството и през 2016 г. беше назначен за асистент на Роберто Мартинес в националния отбор на Белгия.

Паралелно с това французинът беше анализатор на Висшата лига за "Скай спортс".

През лятото световният и европейски шампион беше свързван и с "Арсенал". Анри е близък до сина на собственика Стан Крьонке, но в крайна сметка до привличането му не се стигна. За "артилеристите" Анри има 228 гола в 376 мача.

Dnevnik.bg