Мик Шумахер, син на седемкратния световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер, спечели титлата в европейската Формула 3. Германският пилот, който е само на 19 години, е недостижим едно състезание преди края.

Шумахер влезе във финалния уикенд на домашната си писта "Хокенхайм" с аванс от 49 точки пред Дан Тиктъм от тима на "Моторпарк". Първото състезание на германската писта беше спечелено от съотборника на Шумахер в "Према" Гуаню Жоу, който потегли от полпозишън.

Във второто състезание на "Хокенхайм" Шумахер се представи много силно и завърши на по-малко от 3.5 секунди от победителя Юри Випс от "Моторпарк". Тиктъм остана едва седми и взе само шест точки, с 12 по-малко от германеца.

От първото състезание Тиктъм беше взел десет точки, но преди последния старт е с пасив от 51 точки и вече не може да измести Шумахер от първата позиция.

Германецът е във Формула 3 за едва втори сезон. През миналата година най-доброто му класиране беше стъпване на подиума, а в крайното класиране беше 12-и.

През юли Мик Шумахер спечели първата си победа във Формула 3, триумфирайки на "Спа" 26 години след легендарния си баща. Преди това най-доброто класиране на 19-годишния германец беше стъпване на подиума. След "Спа" Шумахер стартира от полпозишън в следващите шест от девет състезания (пет поредни). Той спечели и още шест победи.

Очаква се през следващата година Шумахер да участва във Формула 2, което е последното стъпало преди Формула 1. Наскоро и тимът на "Ферари", с който баща му спечели пет от титлите си, обяви че се интересува от младия германец.

В последните години шампионите във Формула 3 често получават шанс да попаднат и във Формула 1. През 2014 г. титлата спечели Естебан Окон, който в момента кара за "Форс Индия", през 2016 г. това стори канадецът Ланс Строл част от "Уилямс", а преди година титлата беше за Ландо Норис. От следващия сезон британецът ще бъде титуляр в "Макларън".

Dnevnik.bg