Българският национален отбор по футбол взе трета поредна победа в Лигата на нациите след обрат срещу състава на Кипър. Тимът победи с 2:1 на Националния стадион "Васил Левски", показвайки вдъхновена игра след почивката, когато навакса гол пасив.

Попаденията за българския отбор отбелязаха Кирил Десподов и Тодор Неделев, които се разписаха в рамките на девет минути – в 59-ата и 68-ата. За Кипър точен беше Кастанос в 41-ата минута.

Успехът оставя България на първо място в група 3 на Дивизия С в Лигата на нациите. Тимът е с пълен актив от 9 точки и голова разлика 5:2 пред Норвегия с шест точки, а Кипър има три.

Селекционерът Петър Хубчев предприе две промени от двубоя с Норвегия през септември, като и двете бяха в защитата. Иван Бандаловски и Божидар Чорбаджийски останаха сред резервите, а като титуляри излязоха Петър Занев и Антон Недялков.

Българският отбор опита да бъде агресивен от самото начало, но изглеждаше разпокъсан в действията си. Дори в опитите за преса играчите на Хубчев не бяха компактни, а го правеха само двама или трима. Често обаче се получаваха големи дупки по терена и големи пространства, от които Кипър се възползва.

В първите минути Божидар Краев имаше добра възможност, стреляйки от въздуха, но защитата на Кипър успя да блокира неговия удар. След това българските нападатели много рядко получаваха подобни шансове, а комбинациите помежду им бяха истинска рядкост.

Българският отбор задържаше повече топката, но действаше на по-ниска скорост и атакувайки основно през центъра на терена. Макар да имаха притежание в близо 61% от времето през първата част, футболистите на Петър Хубчев не успяха да отправят точен удар.

Вместо това, при един от редките си шансове Кипър се възползва и откри резултата. Четири минути преди паузата Андреас Аврам се откъсна отляво, изпреварвайки Страхил Попов. Той върна топката назад към връхлитащия Григорис Кастанос и халфът откри – 0:1.

След подновяването на играта темпото много се вдигна и в рамките на секунди имаше две положения пред всяка от вратите. Първо Тодор Неделев не се възползва от пробив на Ивелин Попов и хубаво подаване.

Секунди по-късно българският тим беше преодолян елементарно с две подавания през центъра, а Сотириу беше изведен сам срещу вратаря Пламен Илиев, но стреля над вратата.

По-активните действия на българите продължиха след почивката и в 59-ата минута отборът успя да изравни. Тодор Неделев намери отлично надясно защитникът Страхил Попов и той с едно докосване от въздуха центрира към наказателното поле. Връхлитащият на скорост Десподов засече топката с глава и я прати в мрежата – 1:1.

За 21-годишния нападател това беше първи гол с мъжкия национален отбор в неговия пети мач,

Българите се възползваха от импулса в играта си и девет минути след попадението на Десподов излязоха напред в резултата. Ивелин Попов задържа по десния фланг и пусна към съименника си Страхил Попов, а той центрира остро. В наказателното поле Неделев разписа след топовен изстрел от воле без да остави никакви шансове на кипърския вратар Панайи.

Веднага след второто попадение Петър Хубчев направи две промени, с които да прибере отбора в собствената му половина и да не позволи на Кипър да се върне обратно в срещата. Българските национали приеха играта в своята половина и започнаха да действат на контраатаки.

Веднъж и Пламен Илиев трябваше да се намесва след много силен изстрел от пряк свободен удар на Христофи.

Dnevnik.bg