Доминацията на ПСЖ във френския футбол не е отблъснала телевизионната аудитория, а точно обратното – увеличава интереса към първенството. Това обясни изпълнителният директор на Френската професионална лига (LFP) Дидие Кийо. Според него гледаемостта на Лига 1 се е увеличила с 25% спрямо предходната година.

След като катарската кралска фамилия чрез своята компания "Катар спортс инвестмънт" купи футболния клуб, ПСЖ спечели пет от последните шест титли. "Привличането на големи звезди обаче вдига интереса към първенството", отчетоха от Лигата.

Телевизионните права за периода 2020-2024 г. бяха продадени за 1.153 милиарда евро на сезон. Компанията "Медиапро" успя да купи основните три пакета, преборвайки се с beIN Sport. За базираната в Катар телевизия, както и за друг телеком – Free останаха по един пакет.

Сделката за телевизионните права е рекордна, след като бележи скок от 59.7% от предишния петгодишен договор. С настоящата си стойност телевизионните права на Лига 1 се доближават до тези на Ла Лига и Бундеслигата.

"Много сме доволни от популярността на Лига 1. Има обаче какво да се подобри по отношение на пазара в Китай, Япония и останалите големи страни в Азия. Виждаме как клубове като "Манчестър юнайтед", "Арсенал", "Ювентус", "Барселона" и "Реал" печелят много от това", каза още Кийо.

Според него доминацията на ПСЖ не вреди на имиджа на френския футбол. Той даде пример със ситуацията в Германия, където "Байерн" спечели шест поредни титли, а в Италия "Ювентус" – седем.

"Въпреки че ПСЖ доминира гледаемостта е по-висока с 25%. Освен това идват нови и нови инвеститори. Можем да кажем, че ПСЖ помага на цялата лига да получава още повече внимание, а същи и средства", каза още директорът на Лигата.

Dnevnik.bg