Англия нанесе първа загуба на Испания в Лигата на нациите, след като спечели с 3:2 като гост в Севиля. Двубоят между двата тима в група 4 от Дивизия А се превърна в истинско зрелище с много напрегнати моменти. Зрителите на "Бенито Виямарин" в Севиля видяха много интересен сблъсък, който завърза още повече ситуацията в групата.

Още до почивката "Трите лъва" поведоха с 3:0 с две попадения на Рахийм Стърлинг и едно на Маркъс Рашфорд. През втората част Испания игра по-силно и върна един гол чрез Пако Алкасер в 58-ата минута. Устремът на "Фурия роха" беше спрян осем минути по-късно, когато съдията Шимон Марчиняк не отсъди дузпа за задържане на вратаря Пикфорд срещу Родриго.

Все пак в седмата минута на добавеното време Серхио Рамос вкара втори гол за Испания, който оформи крайния резултат.

 Поражението е първо за Испания като домакин в официален мач над 15 години. За последно "Фурия роха" загуби у дома на 7 юни 2003 г. в квалификационен мач за Евро 2004 от Гърция (0:1). Поражението е първо и за новия треньор на Испания Луис Енрике.

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт направи само две промени от състава, който няколко дни по-рано завърши 0:0 с Хърватия. На местата на Джон Стоунс и Джордан Хендерсън започнаха Джо Гомез и Хари Уинкс.

В испанския състав промените бяха седем от успеха с 4:1 над Уелс, а Луис Енрике заложи на много нови имена, сред които Джони Кастро, Родриго и Марко Асенсио. Изненадващо на резервната скамейка беше намиращият се в добра форма Пако Алкасер.

Домакините очаквано държаха топката и заложиха на традиционния си стил, като в първите минути имаха предимство. За сметка на това англичаните приеха играта в своята половина, но контраатаките, които организираха създаваха проблеми за Испания.

Още в 16-ата минута Англия поведе след точно изпълнение на Рахийм Стърлинг. Нападателят на "Манчестър сити" получи подаване на скорост от Маркъс Рашфорд, като беше изведен зад защитата и с хладнокръвен удар преодоля Де Хеа – 0:1.

За нападателя това беше първи гол от октомври 2015 г., когато се разписа срещу Естония. Стърлинг беше без попадение в продължение на 1102 дни.

Испанският отбор опита да отговори, но действията в защитата на Англия бяха организирани и много точни. Въпреки сериозното предимство по отношение на притежанието на топката Англия вкара два нови гола, възползвайки се от големи грешки в испанската защита.

В 30-ата минута Хари Кейн задържа между трима защитници, завъртя се и по прекрасен начин намери Рашфорд, а 20-годишният нападател удвои аванса на "Трите лъва".

Грешките в отбраната на "Фурия роха" не се изчерпаха с това и в 38-ата минута резултатът беше 0:3. Рос Баркли получи пространство и с много хитър пас намери Кейн зад защитата, а капитанът на Англия подаде успоредно на голлинията, където за Стърлинг не беше проблем да вкара втория си гол.

В ситуацията защитниците и халфовете на Испания останаха на място, напълно безучастни, а футболистите в бяло за секунди стигнаха до гол.

Това беше и първият случай в официален домакински мач на Испания, в който отборът получава три гола до почивката. При 3:0 англичаните имаха претенции за дузпа, когато Стърлинг беше повален в наказателното поле, но съдията Марчиняк я подмина без да отсъди нищо.

Изненадващо в паузата Луис Енрике не направи нито една промяна, а остави същите 11 на терена. Само 11 минути след подновяването на играта обаче испанският селекционер пусна на терена Пако Алкасер и Дани Себайос вместо Саул Нигес и Яго Аспас.

Точно 98 секунди след появата си на терена и още с първото си докосване до топката Алкасер се разписа. Нападателят се придвижи отлично при центриране от корнер и на близката греда засече с глава подаването на Асенсио.

За нападателя това беше десети гол от началото на сезона с "Борусия" или Испания. Алкасер се разписа два пъти и при победата над Уелс.

Попадението за Испания смути защитата на Англия и отборът изглеждаше съвсем различно от показаното през първото полувреме. В 65-ата минута съдията Шимон Марчиняк сбърка и като не даде дузпа за Испания.

Вратарят Пикфорд действаше високомерно в наказателното поле, опитвайки да финтира Родриго, но испанецът му открадна топката. Стражът го задържа, след което успя с шпагат да избие в корнер. Въпреки протестите на всички испанци и на Луис Енрике Марчиняк отсъди корнер.

В минутите до края испанците бяха много активни. Няколко пъти вдъхновеният Алкасер обстрелваше вратата на Пикфорд. Веднъж вратарят сгреши, но имаше късмет, че друга от резервите Алваро Мората не успя да се разпише.

В седмата минута от добавеното време Маркос Алонсо удари и греда след центриране на Асенсио. Само секунди по-късно обаче нямаше какво да помогне на Джордан Пикфорд, след удар с глава на Серхио Рамос.

Капитанът на Испания направи 2:3, но веднага след това съдията сложи край на двубоя.

С победата Англия събира четири точки в група 4 и излиза на второ място. Загубата пък е първа за Испания, като досега отборът имаше пълен актив от 6 точки. Все пак "Фурия роха" запазва първото място, докато на третата позиция е Хърватия с 1 точка и мач по-малко.

Дневник