Златният медалист в сноуборда от зимните игри в Нагано 1998 Рос Ребалиати призова Световната антидопингова агенция (WADA) да премахне марихуаната от списъка със забранените вещества. Употребата на канабис е допинг нарушение на правилата в спорта, освен ако не се използва за медицински нужди.

"Време е (употребата на марихуана да бъде разрешена). Ако на спортистите е позволено да консумират алкохол и цигари, позволете им да взимат марихуана. Това е единственото от трите неща, които са полезни (за здравето)", заяви Ребалиати пред "Ройтерс".

Изказването на олимпийския шампион в сноуборда дойде покрай легализирането на марихуаната в Канада. В сряда северноамериканската държава стана най-голямата страна в света с легален национален пазар за марихуана.

Ребалиати е единственият спортист, чийто медал от олимпийски игри бил взет и впоследствие върнат. През 1998 г. канадецът беше уличен в употреба на марихуана, но тогава тя не попадаше в списъка на WADA.

Още от края на миналия век темата около това дали канабисът подобрява спортните резултати среща разнопосочни мнения. През 2013 г. WADA, която е базирана в Монреал, увеличи позволеното количество при тестове в състезателни условия от 15 на 150 наномилиграма/милилитър.

"Важно е да се отбележи, че списъкът (с позволените вещества) не е статичен, а се развива на базата на нови научни доказателства. Докато легализацията на канабиса в някои части на света може да бъде фактор по време на разискванията, легалният статут не може да бъде критерий за включването на някои субстанции към списъка", казват от WADA.

Dnevnik.bg