Халфът на "Челси" Сеск Фабрегас влезе в книгата със световните рекорди "Гинес" за 2019 година, обявиха от организацията. Испанският футболист вече официално е носител на рекорда за най-бързо достигане до 100 асистенции във Висшата лига.

Фабрегас успя да постигне това за 293 мача. Испанецът записа 100 асистенции в 74 срещи по-малко от легендата на "Манчестър юнайтед" Райън Гигс (367).

Макар да записа своята 100-на асистенция на 31 декември 2016 г., подавайки за втория гол на Уилиан при победата с 4:2 над "Стоук сити", едва сега от "Гинес" признават рекорда на Фабрегас.

"Никога не съм бил най-бърз, най-силен или гъвкав футболист. Също така не умея да скачам високо", каза с усмивка играчът на "Челси". "Но да постигна това в моята кариера е едно от нещата, с които се гордея. Футболът е моята работа и аз мисля, че я върша добре."

Фабрегас дебютира във Висшата лига едва на 16 години за "Арсенал" и бързо се оформи като един най-добрите в Англия по отношение на асистенциите. След много успешни години при "артилеристите" той се върна в родния си клуб "Барселона" през 2011 г., а три години по-късно подписа с "Челси".

"Отивайки от "Барселона" в "Арсенал", си мислех, че съм подготвен, но след първата ми тренировка бях буквално с отворена уста. Попаднах на футболисти като Денис Бергкамп, Патрик Виейра и Тиери Анри, които докосваха топката с такава бързина, че беше невъзможно да ги настигна. Освен това бяха и много здрави, което обаче ми помогна бързо да се развия. Щастливец съм, че имах такива примери", каза още испанецът.

Фабрегас счита за най-важната си асистенция обаче подаването към Андрес Иниеста във финала на световното първенство през 2010 г. Тогава халфът асистира за победния гол срещу Холандия, донесъл единствената световна титла на Испания дотук.

"Не беше най-хубавият пас, който съм давал. Имал съм много по-красиви асистенции, трикови подавания, но това показа как един прост пас може да разбие защитната линия на съперника."

Фабрегас стана притежател и на още един рекорд, който обаче не е свързан с представянето му на терена. Испанецът заедно с бившия футболист на "Ливърпул" и Англия Джейми Реднап направи 15 подавания по въздух в рамките на 30 секунди.

Опитът им се случи в развлекателното предаване "Тяхната собствена лига" по Sky 1, а трудността беше голяма, след като двамата бяха на платформи във въздуха, разделени на около 5-6 метра един от друг.

Фабрегас не е единственият футболист в книгата "Гинес" за 2019 г. В обновеното издание попадат Мохамед Салах (най-много голове във Висшата лига в рамките на един сезон – 32, и най-много мачове с гол – 24) и Хари Кейн (най-много голове във Висшата лига за календарна година – 39, и най-много хеттрикове за календарна година – 6).

Шампионът във Висшата лига "Манчестър сити" също попада в книгата. "Гражданите", които подобриха много от рекордите в английския футбол в шампионския си сезон, попадат с четири от тях: най-много точки от един отбор – 100, най-много спечелени мачове – 32, най-много голове – 106, и най-много поредни победи във Висшата лига – 18.

Dnevnik.bg