Българските отбори започнаха участието си в груповата фаза на Купата на ФИБА Европа с две победи и една загуба. Шампионът "Левски Лукойл" постигна убедителен домакински успех срещу украинския "Динпро", вицешампионът "Балкан" спечели гостуването си на кипърския АЕК (Ларнака), а носителят на Купата на България "Рилски спортист" загуби у дома от италианския "Варезе".

"Левски Лукойл" надигра категорично "Днипро" и победи вицешампиона на Украйна с 83:65 в зала "Универсиада". Първата четвърт беше равностойна и завърши с малък аванс за сините - 26:23. Домакините обаче изиграха силна втора част, която спечелиха с 24:8, за да се оттегли на почивка с преднина от 19 точки.

През второто полувреме тимът, воден от Константин Папазов, нямаше проблеми да поддържа аванса си. "Днипро" влезе амбицирано в третата четвърт и съкрати част от пасива си, но "Левску Лукойл" бързо си върна преднината и спокойно довърши мача.

Деян Иванов беше най-полезен за успеха на сините с 18 точки, шест борби и две асистенции. Той вкара пет от петте си опита за две точки и беше точен при две от трите си стрелби от тройката. Патрик Рембърт се отчете с 18 точки, а Христо Захариев, Божидар Аврамов и Христо Захариев добавиха по 10 точки.

"Балкан" спечели гостуването си в Ларнака със 79:68. Микаел Хопкинс беше най-резултатен за българския отбор с 19 точки, към които добави девет борби и четири чадъра. Брендън Браун вкара 14 точки, а Венцислав Петков завърши с 13.

В Самоков "Рилски спортист" не успя да се противопостави на "Варезе" и загуби с 19 точки разлика от шестия в италианското първенство - 76:95.

Купата на ФИБА Европа е четвъртият по сила клубен турнир в Европа. В първата фаза на надпреварата участват 32 отбора, разделени в четири групи. Първият и вторият от всяка група продължават към втората групова фаза.

Dnevnik.bg