Бившият президент на Американската федерация по гимнастика Стив Пени е арестуван по подозрения за възпрепятстване на разследването срещу бившия доктор на националния отбор Лари Насер, който е съден за сексуален тормоз и насилие над млади състезателки.

Пени, който се оттегли от поста си през 2017 г., е обвинен в преднамерено укриване на доказателства по процеса. Той е заплашен от десет години затвор, ако бъде признат за виновен.

Според властите в Уокър, окръг Тексас, Пени е поръчал заличаването на документи, свързани с дейностите на Насар в националния спортен център по гимнастика. "Към днешна дата тези записи не са възстановени и местонахождението им е неясно", се казва в изявлението.

През ноември 2017 г. Насар се призна за виновен по седем обвинения, но поиска да получи по-лека присъда. Тогава той получи присъда от 60 години за притежание на хиляди снимки и видеа, показващи сексуално насилие над деца.

В началото на годината Федералният съд в Мичиган постанови 175 години затвор за Насар заради 160 случая на насилвания. По-късно дългогодишният доктор на националния отбор на САЩ получи още 125 години към присъдата.

Според прокурорите броят на жертвите му е 265, сред които са носителката на три златни олимпийски медала Габи Дъглас и шампионката в отборната надпревара от Лондон 2012 Маккайла Марони.

dnevnik.bg