Рубин" (Казан) беше изхвърлен от евротурнирите заради нарушаване на финансовия феърплей. Наказанието е за една година и ще влезе в сила, ако елитният руски клуб се класира за някое от състезанията на УЕФА през сезон 2019-2020 или 2020-2021.

УЕФА въведе финансовия феърплей през 2011 г. в опит да ограничи клубовете да харчат повече, отколкото печелят. Тези, които отчетат по-голям от допустимия отрицателен баланс, подлежат на санкции, като най-тежката е изключване от евротурнирите.

Практиката в тези случаи е клубовете, които нарушат финансовия феъплей, да сключват т.нар. уредено споразумение с УЕФА. Те плащат определена глоба, като подлежат на ограничения при трансферите и броя на картотекираните играчи за евротурнирите.

От УЕФА заявиха, че "Рубин" е нарушил споразумението си. От европейската централа обаче не дадоха повече подробности по случая.

Руският клуб може да обжалва решението на УЕФА пред спортния арбитражен съд в Лозана. "В момента разглеждаме възможностите и ползите от едно такова обжалване", заявиха от "Рубин" пред "Ройтерс".

Тимът от Казан завърши на десето място в руската Премиер лига през миналия сезон, а през настоящия след изиграването на десет кръга заема петото място, което е последното даващо право на участие в европейските турнири.

Последната европейска изява на "Рубин" беше през сезон 2015-2016. Тогава руският клуб игра в груповата фаза на Лига Европ

Дневник