Главната прокуратура в Турция започна разследване срещу четири от звездите на турския футбол за предполагаеми връзки с мрежата на духовника Фетхуллах Гюлен. Това са халфът на "Барселона" Арда Туран, който в момента играе под наем в "Истанбул Башакшекир", дългогодишният лидер на националния отбор Емре Белозоглу и още двама бивши национали - Окан Бурук и Бюлент Коркмаз.

Четиримата са обвинени, че "въпреки че не са членове на организацията, помагат съзнателно и доброволно" на ФЕТО (съкращението, с което Турция нарича мрежата на Гюлен).

В момента властите проучват дали твърденията са верни или не, пише в. Vatan. Прокуратурата ще вземе показанията на футболистите, преди да реши как да продължи делото. Властите водят отделно разследване за всеки футболист, се казва още в информацията.

Срещу други шестима футболисти - Бекир Иртегюн, Угур Борал, Зафер Бирьол, Ерсин Гюрелер, Исмаил Шенюл и Омер Чаткич, вече беше повдигнато обвинения за членство във ФЕТО. Изслушване на техните случаи беше на 16 октомври.

Според медиите в Турция шестимата са дали имената на много от известните турски футболисти, свързани с мрежата на Гюлен. Иртегюн, Борал, Бирьол, Гюрелер, Шенюл Чаткич са изправени пред лишаване от свобода до 22.5 години.

Туран е изправен пред второ тежко обвинения в рамките на няколко дни. Във вторник прокуратурата в Истанбул поиска 31-годишния футболист да бъде осъден на 12.5 години затвор за побой над музикалния изпълнител Беркай Шахин, сексуално посегателство срещу съпругата на Шахин и незаконно притежание на оръжие. 

Дневник