Русия спечели убедително класирането по медали на младежките летни олимпийски игри в Буенос Айрес, а България завърши на 33-о място с две златни, две сребърни и две бронзови отличия.

Българските спортисти грабнаха още четири отличия от третото издание на най-големия форум за спортисти до 18 години. Те обаче бяха спечелени в състезания със смесени националности, които не се зачитат към актива на отделните държави в класирането по медали, което се изготвя от Международния олимпийски комитет (МОК).

Златни медали спечелиха Александра Начева в тройния скок и Мариела Костадинова и Панайот Димитров при смесените двойки в спортната акробатика. Щангистът Христо Христов и състезателят по хвърляне на чук Валентин Андреев взеха сребърни медали, щангистката Галя Шатова и борецът Едмонд Назарян си тръгнаха с бронзови отличия.

Българските медали в интернационалните състезания бяха три златни - на Костадинова и Димитров в отборната надпревара по спортна акробатика, на Кирил Киров в отборната стрелба и на Мария Делчева в бадминтона, както и един сребърен - на Адриан Андреев в тениса на двойки.

В последния ден на игрите България можеше да прибави още едно отличие към актива си. Боксьорката Горяна Стоева обаче загуби от американката Хевън Дестини в битката за бронзовия медал в категория до 51 килограма.

България записа най-слабото си участие като крайно класиране от младежки олимпийски игри. Преди четири години в Нанджин българските спортисти завършиха на 26-а позиция с два златни и четири сребърни медала. При дебюта на надпреварата през 2010 г. в Сингапур българският отбор завърши 30-и с два олимпийски титли и един бронз.

Русия е големият победител от игрите в Буенос Айрес. Руските спортисти спечелиха 59 медала, от които 29 златни, 18 сребърни и 12 бронзови. "Сборная" завършва на върха в класирането по медали за пръв път, след като на предишните две младежи летни олимпиади остана на втора позиция.

Китайският отбор, който беше най-успешният в Сингапур и Нанджин, сега завърши втори с 18 златни, девет сребърни и девет бронзови отличия. Япония допълва челната тройка с 15 титли и общо 39 медала.

От 206-те страни, които имаха представители в Буенос Айрес, 93 спечелиха отличие, а 63-и си тръгнаха с поне един златен медал.

Дневник