За пръв път в историята тайбрек ще решава последния сет на мачовете в най-стария тенис турнир в света - "Уимбълдън". Той ще бъде използван, когато се стигне до резултат 12:12 във финалната пета (при мъжете) и трета (при жените) част.

"Уимбълдън" става вторият турнир от Големия шлем, който ще използва тайбрек в последния сет. Досега такъв e имало единствено в US Open, където тайбрекът се играе, когато се стигне до 6:6.

"При вземането на това решение потърсихме обратна връзка от играчите и длъжностните лица, анализирахме данни за мачове от две десетилетия, разгледахме и други фактори, включително усложнения в програмата и изживяването за зрителите", заяви президентът на "Ол Ингланд клъб" Филип Брук.

"Нашето мнение беше, че е дошло време да се въведе тайбрек за завършването на мачове, които не са стигнали до естествения си край в разумен момент от последния сет. Въпреки че знаем, че случаите на мачове, които се простират дълбоко във финалния сет, са редки, смятаме, че една пауза при 12:12 дава справедлив баланс. Така играчите ще имат достатъчно възможности да завършат мача в своя полза (без тайбрек), като същевременно се гарантира, че мачът ще приключи в приемлив срок", каза още той.

"Уимбълдън" държи рекорда за най-дълъг мач в историята на тениса. През 2010 г. Джон Иснър и Никола Маю трябваше да играят в рамките на три дни, за да приключат двубоя си от първия кръг. Срещата продължи 11.05 часа игрово време, а американецът спечели със 70:68 в последния сет.

Тази година на тревните кортове се изигра и третият най-дълъг мач в историята, като участник в него отново беше Иснър. Американецът загуби в полуфиналите от Кевин Андерсън след 24:26 в последния сет и 6.36 часа игрово време.

С новото въведение в "Уимбълдън" в тениса ще останат само два турнира, в които няма тайбрек в последния сет - Australian Open и "Ролан Гарос". Дълги години нямаше тайбрек и в мачовете от купа "Дейвис", но беше въведен през 2016 г.

Дневник