Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че "новата вълна атлети в българския спорт настъпва" и че "сме на прав път". Думите му дойдоха след края на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, които той обяви за "най-успешните за България".

България завърши на 33-о място по медали с две златни, две сребърни и две бронзови отличия. Българските спортисти спечелиха още четири отличия от третото издание на най-големия форум за спортисти до 18 години. Те обаче бяха в състезания със смесени националности, които не се зачитат към актива на отделните държави в класирането по медали. То е неофициално и се изготвя от от Международния олимпийски комитет (МОК), като отличията в интернационалните състезания са в отделна графа.

"Българските спортисти заслужават само суперлативи за представянето си в Буенос Айрес. В Аржентина изпратихме 24 атлета, които се състезаваха в 14 вида спорт и спечелиха 10 медала - пет златни, три сребърни и две бронзови. Толкова, колкото от всички младежки игри проведени до момента", написа Кралев във "Фейсбук", взимайки предвид и медалите от смесените състезания.

Преди четири години в Нанджин българите също спечелиха шест медала след две титли и четири втори места, като завършиха 26-и в класирането по медали. Тогава имаше и още едно злато на Лидия Ненчева с партньора ѝ от Владимир Свечников от Узбекистан в надпреварата на 10 м въздушен пистолет.

При дебюта на надпреварата през 2010 г. в Сингапур българският отбор завърши 30-и с две олимпийски титли и един бронз.

"За да са съвсем ясни нещата, е необходимо да се знае, че квотите за участие в тези олимпийски игри се печелят далеч по-трудно от тези за същинската олимпиада", написа Кралев.

Ако се броят и отличията в отборните състезания със смесени националности, България има медал в седем от 14-те спорта, в които участваха 24-ата й представители. 

Към успеха на младите спортисти министърът добави и трите титли и единия сребърен медал от европейското по бокс за юноши. "Пьотр Нестеров поведе световната ранглиста в тениса за юноши до 16 г, а Адриан Андреев ще финишира сезона под номер 4 в света при младежите до 18 години. Новата вълна в българския спорт настъпва и дава сериозна заявка за присъствие по световните върхове през следващите осем години. Знам, че сме на прав път и благодаря на младите българи и техните треньори, че го доказаха", заяви Кралев.

Министърът добави, че поради изключителното представяне премиите за медалистите ще бъдат увеличени, като такива ще получат и тези, взели отличия в отборните състезания. Медалистите в индивидуалните състезания ще получат по 15 000 лева за спечелен медал, а отличията, спечелени в отборните смесени състезания с атлети от различни националности, ще бъдат премирани с по 10 000 лева.

Дневник