Задачата на Себастиан Фетел да отложи шампионският празник на Люис Хамилтън се усложни допълнително след петъчните свободни тренировки за Гран при на САЩ. Германецът, който трябва да финишира минимум втори на пистата в Остин, за да не позволи на британеца да спечели предсрочно петата си световна титла във Формула 1, получи наказание от три места за старта.

Комисарите наказаха Фетел заради пренебрегване на червени флагове по време на първата свободна тренировка. Това се случи на девети завой, където имаше множество чакъл и камъни, изкарани на трасето след завъртане на Шарл Леклер ("Заубер").

Наказанието на Фетел беше аргументирано с това, че за сходни инциденти на "Сузука" преди две седмици, както и в Австралия Естебан Окон и Даниел Рикардо, също са наказвани. Освен това на германеца бяха отнети две точки от суперлизенца му.

"Според мен това наказание е грешка. Когато видях червения флаг намалих. Просто исках да се убедя къде е колата и чак тогава видях, че е в предпазната стена", оправда се Фетел.

Според шефа на "Мерцедес" Тото Волф не е приятно такива фактори да влияят в битката за титлата. Преди състезанието в САЩ австриецът обясни, че титлата още не е спечелена.

"Трудно е да се коментира, защото преди две седмици мислех, че наказанието на Естебан е доста сурово. Според мен тогава се създаде един прецедент. При всички положения, като добавим и битката за титлата, то за Себастиан не е никак приятно това да влияе, така че го разбирам. Все пак се надявам да видим едно много вълнуващо състезание", обясни Волф.

Условията в петъчните свободни тренировки затрудниха пилотите, след като в продължение и на двете сесии имаше дъжд. Люис Хамилтън беше най-бърз и в двете тренировки, като направи общо девет обиколки на трасето.

В първата сесия Хамилтън записа обиколка за 1:47.502, а на 1.3 секунди зад него беше съотборникът му Валтери Ботас. Във втората тренировка никой не излезе на трасето в първите 45 минути, защото дъждът беше много силен, но след това условията се подобриха.

При тях Хамилтън излезе за само един опит с гумите "интермедия", с които завъртя обиколка за 1:47.716. Британецът беше по-бърз от Пиер Гасли с "Торо росо" с 1.012 секунди, а Макс Верстапен се нареди трети на 1.082.

Себастиан Фетел имаше проблеми с настройките на мократа писта и беше едва дести във втората тренировка на повече от пет секунди зад съперника си за титлата.

Прогнозите за събота и неделя са да няма дъжд на трасето в щата Тексас. Квалификацията е в събота в полунощ, а състезанието в неделя от 21.10 часа.

Дневник