Шампионът във Висшата лига "Манчестър сити" продължава с убедителното си представяне от началото на сезона, след като победи с 5:0 "Бърнли" на своя "Етихад". Футболистите на Хосеп Гуардиола се върнаха на пътя на победите, след като в предишния кръг направиха 0:0 с "Ливърпул".

Головете за "гражданите" отбелязаха Серхио Агуеро, Бернардо Силва, Фернандиньо, Рияд Марез и Лерой Сане.

"Сити" е водач в класирането с 23 точки, като има две повече от "Челси" и "Тотнъм". "Ливърпул" е с три по-малко, но тепърва трябва да изиграе двубоя си от деветия кръг.

Тимът на Гуардиола се представя забележително вкъщи на "Етихад", където взе шеста поредна победа и е без загуба в осем поредни срещи.

"Гражданите" не са допускали гол в мрежата си в шампионатен сблъсък вече 480 минути. През настоящия сезон тимът на Гуардиола е със седем победи и две равенства, с голова разлика 25:3.

"Сити" откри резултата още в 17-ата минута, когато се разписа Серхио Агуеро. Водещият реализатор в историята на клуба се разписа след подаване на Давид Силва, който много хубаво видя пространството в наказателното поле на гостите.

До почивката надмощието на "гражданите" продължи, но нов гол така и не падна. Гостите от "Бърнли" опитаха да отговорят, но не отправиха нито един точен удар към вратата на Едерсон.

През второто полувреме "Сити" беше все така активен и само девет минути след подновяването на играта стигна до нов гол. Негов автор стана Бернардо Силва след нова асистенция на Давид Силва.

Футболистите на "Сити" се оказха по-съобразителни, след като Джак Корк повали Лерой Сане и вдигна ръце, за да покаже, че нарушение няма, но в същия момент всичките му съотборници спряха да играят, очаквайки топката да излезе в аут. Тогава Давид Силва притича до крайната линия и я центрира за своя съфамилник. От около десет метра пък португалецът Бернардо Силва нямаше проблем да се разпише.

Вторият гол окончателно свали гарда на гостие и "Сити" бързо вкара трето попадение. Негов автор стана Фернандиньо. След корнер и недобро изчистване топката попадна на границата на наказателното, а бразилският халф с топовен изстрел я прати в мрежата.

След третия гол Гуардиола направи много промени, решавайки да пази основните си играчи за гостуването на "Шахтьор" (Донецк) в Шампионската лига. На терена се появи и Кевин Де Бройне, който направи завръщане след точно 65 дни, в които беше извън игра заради контузия в коляното.

До края на мача "гражданите" вкараха нови два гола, които паднаха в заключителните десет минути. Първо в 83-ата минута Марез се разписа с много красив удар с левия крак, при който вратарят на "Бърнли" Джо Харт остана неподвижен.

В последната минута на редовното време Сане засече центриране на Бенжамен Менди и оформи крайния резултат.

В друг мач от кръга "Тотнъм" устиска минимален успех с 1:0 над "Уест хем" като гост в едно от най-оспорваните дербита на Лондон. "Шпорите" стигнаха до трите точки с попадение на Ерик Ламела в 44-ата минута.

В пето поредно дерби на Лондон "Тотнъм" печели. Това се случва за пръв път от 1965 година. Освен това футболистите на Маурисио Почетино взеха четвърта поредна победа в шампионата.

"Шпорите" запазиха и трета поредна суха мрежа.

"Тотнъм" игра по-добре преди почивката, но трябваше да чака до самия ѝ край, за да вкара гол. Муса Сисоко проби отдясно и центрира, а Ламела засече с глава, за да открие резултата.

През втората част "чуковете" бяха много по-активни. Три пъти Марко Арнаутович се оказваше на точното място и имаше отлични шансове да изравни, но вратарят на "Тотнъм" Юго Лорис се представи отлично и спаси.

Дневник