Лудогорец" окупира върха в Първа лига след победа с 2:1 над "Левски" в дербито от 12-ия кръг на Първа лига. Шампионите свалиха сините от първото място благодарение на попаденията на Джоди Лукоки и Вандерсон.

За "Левски" се разписа Станислав Костов с деветото си попадение от началото на сезона. Това обаче не помогна на гостите от София да избегнат втората си загуба при Славиша Стоянович.

След 12 кръга "Лудогорец" има 29 точки, с една повече от "Левски". Мачът беше последен и за мениджъра на шампионите Пауло Аутуори, чиято раздяла с тима беше обявена още преди десет дни.

"Лудогорец" вкара головете си в рамките на 11 минути – между 34-ата и 45-ата. Шампионите бяха по-добри след 20-ата минута, но второто полувреме беше изцяло за сините. Освен гола на Станислав Костов, "Левски" се отчете с още няколко пропуска, както и греда на Габриел Обертан.


Освен с интересните моменти и головите положения, мачът се запомни и с големите нерви, които го съпътстваха. Съдията Георги Кабаков даде осем жълти картона, изгони по един човек от щабовете на двата тима, а освен това отсъди над две дузини нарушения.

Началото на двубоя беше много интересно, като от първите минути "Лудогорец" наложи типичния си стил. Шампионите действаха на висока скорост, с красиви комбинации и на няколко пъти поставиха под напрежение защитата на сините.

Още в шестата минута домакините можеха да открият след грешка на Мартин Полачек. Вратарят на сините не успя да изчисти топката с крак, а тя попадна в Марселиньо, който бързо подаде на Кешеру. Изстрелът на румънеца обаче мина високо над вратата.

Пет минути по-късно Милош Цветкович извърши много грубо нарушение срещу Натанаел, удряйки бразилеца в опорния крак. Съдията Георги Кабаков обаче предпочете да му даде само жълт картон.

След силните първи минути за "Лудогорец" гостите от "Левски" отговориха с пробив отдясно на Цветкович и удар с глава на Станислав Костов. Голмайсторът на сините обаче не се справи добре и от около пет метра дори не уцели вратата.

В следващите минути на терена преобладаваше битката, а "Левски" успя да изравни играта, което изнерви домакините. Това доведе и до два жълти картона за Светослав Дяков и Антон Недялков, както и до малко по-остри влизания.

В 28-ата минута "Лудогорец" стигна до гол, който обаче беше отменен заради засада. Кампаняро се разписа, но преди това в опит да играе с топката намиращият се в засада Джоди Лукоки, влияеше на играта.

Десетина минути преди паузата домакините вече откриха резултата, възползвайки се от грешка на Мартин Полачек. Словашкият вратар не успя да улови топката след удар на Натанаел с десния крак, а притичалият Лукоки я прати в мрежата – 1:0.

Повторенията показаха, че холаденцът е точно на линията на последния защитник в синьо и засада няма.

Попадението разколеба играчите на "Левски" и те много по-лесно даваха топката на съперника си. Веднъж и гредата помогна на Полачек след нов удар на Натанаел от около 25 метра.

Секунди преди почивката шампионите увеличиха преднината си след образцова контраатака. Клаудиу Кешеру овладя около центъра и изведе Вандерсон зад защитата, а бразилецът с плътен удар по диагонала не остави шансове на Полачек.

През втората част "Левски" излезе по коренно различен начин и притисна домакините. Сините опитаха да изнесат играта в предни позиции и въпреки че в началото допуснаха един опасен изстрел на Кешеру, се справиха.

В 54-ата минута "Левски" намали с точно изпълнение на Станислав Костов. Голмайсторът на сините се реваншира за пропуска си от първото полувреме и вкара своето девето попадение от началото на сезона.

Хали Тиам напредна отляво и центрира прострелно в наказателното поле, където Костов се оказа по-добре пласиран от защитниците на "Лудогорец" и от няколко метра преодоля Ренан.

Попадението подейства мотивиращо за сините и те се впуснаха в атаки. Играчите на Славиша Стоянович пресираха "Лудогорец" по целия терен. В игра се появи и Нуно Реиш вместо Антони Белмонт. Благодарение на неговото влизане "Левски" изглеждаше още по-солиден в средата на терена, което даде предимство на гостите.

Надмощието на сините продължи и с удар на Габриел Обертан в гредата. Звездата на сините беше близо до изравнителен гол, но и късметът беше на страната на домакините.

Много бързо обаче Аутуори направи промени, с които заздрави халфовата линия. Той пусна Яцек Горалски и Лукас Саша, а след излизането и на Клаудиу Кешеру, шампионите бяха без типичен нападател.

В края на мача "Левски" все пак имаше шанс да стигне поне до точка. При опит за контраатака обаче Моци със самоотвержен и много точен шпагат успя да спре Обертан.

Дневник