Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще потегли от полпозишън в Гран при на САЩ, след като беше най-бърз в квалификацията. Пилотът на "Мерцедес", който може да стане шампион още на пистата в Остин, беше над всички останали в съботния ден.

Той записа обиколка за 1:32.237 с нов рекорд на трасето в Тексас. Втори зад него се нареди Себастиан Фетел, но заради наказание от първата свободна тренировка в петък, германецът ще стартира едва пети. Фетел изостана с 61 хилядни от световния шампион.

Така на първа редица до Хамилтън ще застане Кими Райконен, а на втора са Валтери Ботас и Даниел Рикардо.

Хамилтън печели квалификацията за трета поредна година, като в предходните два случая неизменно триумфираше и с победата. Британецът вече има 81 полпозишъна в своята кариера. Само за 2018 г. те са десет, а този в САЩ е пети пореден за Хамилтън.

В кариерата си Хамилтън има пет победи на пистата в Остин, като първата дойде през 2012 г., а в последните четири години успехът неизменно е в британеца от екипа на "Мерцедес".

Битката за позиция на стартовата решетка беше много вълнуваща и с много малки разлики между водещите пилоти.

"Тази квалификация беше много важна, беше много важна и последната обиколка. Нашите съперници бяха много близо до нас и бях наясно, че ще е нужна перфектна обиколка, за да измъкна полпозишъна", каза Хамилтън.

Британецът остава предпазлив за старта в неделя, като заяви че "Ферари" притежава много добро темпо в дълга серия от обиколки.

Условията в съботния ден бяха много по-различни от тези в свободните тренировки в петък. Дъждът спря, асфалтът изсъхна, а температурите бяха малко по-високи.

В първата част от квалификацията Хамилтън очаквано даде най-добро време, с около четири десети от секундата по-добър резултат от Валтери Ботас. Зад двамата съотборници в "Мерцедес" бяха пилотите на "Ферари".

Началната част на квалификацията обаче се оказа драматична за Макс Верстапен, след като звездата на "Ред бул" отпадна въпреки петия си резултат. Той качи своя болид много агресивно върху бордюрите на 15-и завой и окачването в областта на задната дясна гума се счупи.

Верстапен напусна болида си и изобщо не излезе за втората част на квалификацията, въпреки опитите на неговите механици да възстановят неговия "Ред бул". Освен холандеца след първата част отпаднаха Щофел Вандорн и Фернандо Алонсо ("Макларън"), Сергей Сироткин и Ланс Строл ("Уилямс"), както и Маркус Ериксон със "Заубер".

Във втората част от квалификацията Себастиан Фетел, заедно с Валтери Ботас и Люис Хамилтън заложиха на гуми "суперсофт", които са средно твърдите за уикенда. Тримата записаха най-добрите си резултати с тези компекти гуми, с които и ще стартират в неделната надпревара.

За разлика от тях Кими Райконен избра "ултрасофт" и даде най-добро време. Изборът на финландеца обаче дава възможности за различна стратегия на "Ферари" в състезанието.

Зад първите четирима обаче имаше голяма битка за влизане във финалната част от сесията. Нико Хюлкенберг беше последният, който успя да се вмъкне сред първите десет. За финалната трета част от обаче не се класира съотборникът му в "Рено" Карлос Сайнц, заедно с Кевин Магнусен, Пиер Гасли и Брендън Хартли.

При първите опити в третата част от квалификацията водещите пилоти бяха много близо. Хамилтън записа обиколка за 1:32.567 минути, а Фетел беше по-бавен със само 0.088 секунди по-бавен. Валтери Ботас изостана от съотборника си със малко повече от десета, докато Райконен беше на около половин секунда.

Хамилтън спечели най-много време спрямо останалите във втория сектор.

При вторите опити на пилотите Валтери Ботас допусна сериозна грешка на последния завой и не успя да подобри постижението си. Това обаче направи Райконен, който излезе на първа позиция.

Малко след финландеца през старт-финала премина и Хамилтън с 1:32.237, което е и новият рекорд на пистата в САЩ. Само на 61 хилядни зад британеца изостана Фетел, който не успя да се пребори за полпозишъна.

Той ще стартира пети в неделя, а зад него в Топ 10 се наредиха Естебан Окон, Нико Хюлкенберг, Ромен Грожан, Шарл Леклер и Серхио Перес.

"Съжалявам, че не успях да се преборя, сигурно някъде съм имал в резерв 61 хилядни срещу Люис, но няма какво да се направи. Колата е добра и ще се борим в състезанието. Малко ще е по-трудно от пета позиция, но вече съм свикнал и знам как да се справя", каза германецът след квалификацията.

Стартът за Гран при на САЩ е в неделя от 21.10 часа българско време.

Дневник