Люис Хамилтън не успя да триумфира предсрочно с петата си световна титла, след като не спечели с осем точки повече от Себастиан Фетел в Гран при на САЩ. Кими Райконен спечели епичната надпреварата на трасето в Остин, докато британецът завърши трети.

Съперникът му за титлата Фетел пък пресече финала четвърти и по този начин пренесе битката и в следващия старт в Мексико.

След чакане от 113 състезания Райконен отново триумфира в старт от Формула 1. За последно Ледения спечели в Гран при на Австралия през 2013 г. Победата му идва на датата 21 октомври, на която през 2007 г. той спечели единствената си световна титла.

На 39 години и 4 дни Райконен става и един от най-възрастните победители във Формула 1. Победата е 21-а в кариерата му във Формула 1. Той затвърди силното си представяне през сезона, след като записа девет подиума дотук през 2018 г.

Райконен поведе още в първия завой, като успя да изпревари Хамилтън и не изпусна първата позиция до края на състезанието. Финландецът напомни за най-добрите си дин, като направи перфектно състезание без нито една грешка.

Много силно се представи и Макс Верстапен, който завърши втори. Холандецът стартира от 18-а позиция, но с добра стратегия и отлично пилотиране беше близо до победата. Той дори спря световния шампион Хамилтън в много красива битка в края на дистанцията.

Хамилтън, който завърши трети щеше да бъде шампион при едва седмо място за Фетел. Това обаче не стана факт, след като германецът завърши една позиция зад него.

Фетел също имаше много драматично състезание, като още във втората обиколка се завъртя след контакт с Даниел Рикардо и потъна до 14-ата позиция. Все пак в последния възможен момент той изпревари Валтери Ботас, за да завърши четвърти.

След 18 старта Хамилтън има 346 точки, а Фетел остава с 276 (70 по-малко).

"Мисля, че се получи една красива битка. В крайна сметка всички ние като пилоти, а и хората, които ни гледат, искаме точно това", каза Райконен, който както винаги беше крайно лаконичен.

Хамилтън пък поздрави победителя, отдавайки му заслуженото.

"Кими и Макс свършиха страхотна работа и ги поздравявам. Аз дадох най-доброто от себе си, но просто третото място беше максимумът", обясни световният шампион.

С гумите "ултрасофт" Кими Райконен се изстреля на старта и в първия завой изпревари Хамилтън, а зад тях се наредиха Ботас, Рикардо и Фетел.

Пилотът на "Ферари" беше много агресивен и във втората обиколка успя да изпревари Рикардо, но австралиецът не се отказа и си върна позицията след грешка на германеца и отваряне на един от завоите. Последва нова атака на Фетел и при спирането за 13-ия завой изгуби сцепление, предизвиквайки удар с бившия си съотборник.

Германецът потъна назад в класирането и започна да си пробива път напред от 14-ото място.

Макс Верстапен потегли от 18-а позиция, независимо че беше 15-и в квалификацията. От "Ред бул" смениха скоростната кутия на холандеца като предпазна мярка и той автоматично получи пет позиции наказание. Въпреки това заради други санкции за пилотите на "Торо росо" Верстапен потегли от 18-о място.

Само за две обиколки обаче той се изкачи до деветото място.

На старта имаше и няколко инцидента, заради които Фернандо Алонсо и Ромен Грожан отпаднаха. Ланс Строл, който пък предизвика ударите получи наказание преминаване през бокса. В деветата обиколка надпреварата напусна и Рикардо, който изгуби мощност и спря край зоната за сигурност.

В челото първоначално Райконен се откъсна с повече от две секунди пред Хамилтън, но британецът успя да се задържи на около 1.3-1.5 секунди от него след шестата обиколка.

В 12-ата обиколка световният шампион влезе в бокса, като "Мерцедес" решиха да се възползват от виртуалната кола за сигурност, която имаше на трасето заради отпадането на Рикардо. От екипа сложиха най-твърдите гуми "софт" на болида на британеца, докато "Ферари" оставиха на пистата Райконен.

Хамилтън бързо беше пропуснат от Ботас и се приближи до Райконен, като опита няколко атаки срещу финландеца, който вече беше с износени гуми. В крайна сметка Райконен влезе в бокса десет обиколки след Хамилтън и също сложи гуми "софт".

Той се върна на пистата зад Фетел, но бързо беше пропуснат от съотборника си, заради по-големия си шанс да спори с Хамилтън за победата в състезанието.

Именно Фетел беше последният в челото, който влзе в бокса, като го направи чак в 27-ата обиколка. Той излезе пети зад Хамилтън, Райконен, Верстапен и Ботас.

Постепенно Райконен започна да се движи с по-високо темпо от Хамилтън, а пилотът на "Мерцедес" губеше от аванса си. Тогава стана ясно, че той няма да издържи до края на състезанието с комплекта си "софт". Назад Фетел беше най-бърз и постоянно правеше рекордни обиколки, което пък доведе до това, че първите петима се събраха в едва 15 секунди.

В крайна сметка 18 обиколки преди финала Хамилтън вкаран отново в бокса. Британецът излезе с чисто нови гуми "софт" като беше на четвърта позиция, на около 10 секунди зад Райконен.

С поредица от рекордни обиколки и бързо справяне с трафика Хамилтън се приближи до двамата водачи. Така те влязоха в последните пет тура разделени от по-малко от три секунди.

Хамилтън даде най-доброто от себе си, за да изпревари Верстапен, чийто гуми вече бяха износени. Холандецът обаче се защити по прекрасен начин в много красива и чиста битка, а Хамилтън сбърка излизайки в зоната за сигурност. Това не му остави втори шанс и така пресече финала трети.

Малко по-назад Фетел изпревари с DRS Ботас и по този начин спечели четвъртото място. Зад тях в Топ 10 се наредиха Нико Хюлкенберг, Карлос Сайнц, Естебан Окон, Кевин Магнусен и Серхио Перес.

Следващият старт е на пистата "Ерманос Родригес" за Гран при на Мексико след седем дни.

Дневник