България остана без медал в свободния стил в борбата на второ поредно световно първенство. Българското участие в дисциплината приключи в понеделник със загуба на Михаил Георгиев.

Българинът отстъпи с 3:9 от Батир Боржаков още в първия кръг в категория до 70 килограма. Състезателят от Туркменистан не успя да изтегли Георгиев до репешажите, след като още в следващия си мач загуби от Еламан Догдурбек Уулу от Киргизстан (0:10).

България участваше с петима състезатели в свободния стил на шампионата в Будапеща. Микяй Наим (57 кг), Владимир Дубов (61 кг) и Димитър Иванов (65 кг) записаха по една победа, преди да отпаднат, а Мирослав Китов загуби в първия си двубой в категория до 74 кг. Нито един от тях не стигна до мач за спечелване на медал.

През 2017 г. българските представители в свободния стил бяха шестима. Най-добре се представи Дубов, който стигна до полуфиналите, но не успя да спечели медал.

В Будапеща националният отбор по свободна борба е с нов старши треньор - Валентин Ангелов, който през лятото замени на поста Серафим Бързаков.

Българското участие на световното продължава с класическия стил при мъжете, където ще участват Недялко Петров (55 кг), Иво Ангелов (60 кг), Николай Вичев (63 кг), Константин Стас (67 кг), Айк Мнацканян (72 кг), Даниел Александров (82 кг), Йоан Димитров (87 кг) и Кирил Митов (97 кг), и надпреварата при жените, в която ще са Биляна Дудова (57 кг), Тайбе Юсейн (62 кг), София Георгиева (65 кг) и Виктория Бобева (68 кг).

Миналата година на шампионата в Париж България записа най-слабото си представяне на световното първенство от 56 години. След световното спортният министър Красен Кралев лично разпореди проверка на федерацията по борба с цел "да се установи изпълняват ли се заложените в проекта за финансово подпомагане дейности". В края на годината той похвали работата на федерацията и оправда слабите резултати с контузии на основни състезатели..

Българската федерацията по борба (БФБ) е федерацията с най-голямо държавно финансиране. За 2018 г. БФБ ще получи 2.5 милиона лева от спортното министерство, колкото и през 2016 г. За миналата година борбата беше финансирана с 3 милиона лева.

Миналата седмица България получи домакинство на последната олимпийска квалификация в борбата за Токио 2020 и на световното първенство за кадети през 2019 г. 

Дневник