Люис Хамилтън ще бъде световен шампион във Формула 1 за пети път, ако завърши сред първите седем в предстоящия старт за Гран при на Мексико. Британецът изпусна първата си възможност да триуфмира предсрочно с титлата още в САЩ.

На пистата в Острин пилотът на "Мерцедес" трябваше да вземе с осем точки повече от Себастиан Фетел, за да стане шампион три кръга преди края. В крайна сметка Хамилтън завърши трети, а Фетел четвърти, като двамата взеха съответно 15 и 12 точки.

Въпреки пропуснатия шанс Хамилтън заяви, че остава спокоен преди предстоящия старт.

"Ключът е в това, че поне завърших пред Себ (Фетел). За мен няма значение кога ще спечеля шампионата, стига да го постигна. Искахме да вземем побееда в състезанието и смятам, че слизане с две места по-надолу не е добър резултат. Но не можеш да спечелиш всички стартове, няма как винаги да си перфектен", заяви Хамилтън.

Той влиза в уикенда в Мексико с аванс от 70 точки пред пилота на "Ферари", а максималният сбор, който може да бъде спечелен в следващите три състезания е 75 точки. Така Фетел трябва да вземе с 21 или повече точки от британеца на "Ерманос Родригес", за да пренесе битката и в Бразилия в средата на ноември.

Ако Фетел спечели на мексиканското трасе, то Хамилтън трябва просто да завърши сред първите седем, с което ще вземе шест точки и ще бъде шампион.

Вариантите в Гран при на Мексико
Ако Фетел спечели в Мексико, Хамилтън трябва да завърши седми.
Ако Фетел е втори или по-назад, Хамилтън ще бъде шампион независимо от позицията си.

Дневник