Данъчните власти във Великобритания са започнали обстойно разследване за недекларирани плащания по имиджовите права на футболистите. Агенцията по приходите (HMRC) обяви, че обект на проверка са 31 агенти и 171 играчи от 44 клуба.

Разследваните за укриване на данъци в британския футбол са почти двойно повече спрямо година по-рано. Властите отчитат, че от сезон 2015-2016 насам са възстановили над 332 милиона паунда от първоначално неплатени данъци.

"Внимателно проверяваме индивидуалните споразумения между клубовете и техните играчи, за да се уверим, че се плащат данъците във Великобритания", се казва в изявлението на HMRC.

 Футболистите могат да използват образа си за рекламна дейност. Често обаче имиджовите права се държат от чуждестранни компании, като парите се разпределят в офшорни сметки и е трудно да бъдат проследени.

Във Великобритания задълженията към държавата по имиджовите права са по-малък процент и се начисляват отделно от заплатата на играчите. На играчите е позволено максимум 20% от общите им доходи да идват от сделки за имиджовите им права, за да се гарантира, че така те плащат справедлива сума.

В последните месеци след мащабни разследвания властите в Испания повдигнаха обвинения за укриване на данъци на много футболисти. Сред потърпевшите бяха предимно играчи на "Реал" (Мадрид) и "Барселона".

Дела имаше срещу звездата на "Барселона" Лионел Меси, бившия футболист на "Реал" Кристиано Роналдо и мениджъра Жозе Моуриньо, но присъдите на тримата бяха заменени с плащането на високи глоби.

Дневник