България ще организира три турнира от волейболната Лига на нациите през 2019 г. Страната ще приеме две надпревари при мъжете във Варна и Пловдив и една при жените в Русе.

През лятото България отново беше домакин на два турнира при мъжете, като федерацията плати по 100 хиляди долара за организацията им.

Догодина страната ще приеме надпревари от третата и петата седмица на лигата. От 14 до 16 юни във Варна националите ще играят с Япония, Италия и Австралия, а от 28 до 30 юни българите срещат САЩ, Иран и Сърбия в зала "Колодрума" в Пловдив. За останалите турнири мъжкият отбор ще пътува до Аржентина, Китай и Бразилия.

В Лигата на нациите участват 16 отбора, като запазено място имат Бразилия, Италия, САЩ, Китай, Сърбия, Франция, Аржентина, Иран, Полша, Германия, Япония и Русия.

България отново е част от отборите, които ще се борят да останат в лигата. Мястото си в елита ще защитават още Австралия, Канада и Португалия.

През лятото женският национален отбор спечели турнира на претендентите, като през 2019 г. тимът ще дебютира в Лигата на нациите. Българките започват участието си в "Арена Монбат" в Русе, където от 21 до 23 май националките се изправят срещу Япония, Белгия и САЩ.

За другите четири турнира отборът ще пътува до Холандия, Тайланд, Италия и Китай.

dnevnik.bg