Тежкият сезон на Григор Димитров продължи с разочароваща загуба още в първия кръг на турнира от категория "АТП 500" във Виена. Българският тенисист, който беше поставен под №3 в надпреварата, отстъпи срещу Михаил Кукушкин от Казахстан с 4:6, 6:4, 4:6.

Димитров изигра много неубедителен мач, в който допусна цели 65 непредизвикани грешки за 30 гейма. Българинът показа голямо желание за борба и това дълго го държеше в мача. Световният №10 до последно имаше шансове за обрат, но с оглед представянето си допусна закономерно поражение.

Почти всеки един от сервис геймовете на Димитров беше борба за оцеляване. Шампионът от финалите на АТП вкара 59% от първите си сервиси, допусна 11 двойни грешки при десет аса и предостави на съперника цели 18 точки за пробив. Българинът спаси 16 от тях, но и това не беше достатъчно.

Кукушкин постигна едва трета победа в 36-ия си мач срещу състезател от топ 10. Тенисистът от Казахстан, който заема 71-ото място, записа и най-престижния си успех през 2018 г. Досега най-впечатляващата му победа през сезона беше през юни срещу Кайл Едмънд, който тогава беше №18 в света.

Мачът започна позитивно за Димитров, който стартира със сервис гейм на нула. Много скоро след това обаче започнаха проблемите за българина. Той допускаше огромен брой непредизвикани грешки, когато се стигнеше до разиграване, а началният му удар също не вървеше.

Само след седем минути игра Кукушкин стигна до първия шанс за пробив в мача. Димитров се спаси, а след това отрази още една брейк точка, за да поведе с 2:1. Българинът обаче продължи да изпитва трудности при свой сервис, докато 71-ият в световната ранглиста печелеше с огромна лекота своите подавания.

В петия гейм Димитров допусна изравняване от 40:0, но все пак не даде шанс за пробив на съперника. Закономерното обаче се случи в седмия гейм. Световният №10 допусна нова поредица от грешки, а този път сервисът не го спаси и той беше пробит на 15.

Кукушкин затвърди с лекота предимството си. При 5:4 30-годишният представител на Казахстан получи възможност да сервира за спечелването на първия сет и се възползва с безапелационен гейм на нула.

Кукушкин продължи да играе по-добре, докато Димитров не успяваше да намери верния ритъм. Роденият в Русия тенисист имаше възможност за пробив във всеки един от петте сервис гейма на съперника във втората част.

Българинът стигна до първия си шанс за пробив в четвъртия гейм на сета, но не се възползва. Това беше и първият случай от началото на мача, в който шампионът от финалите на АТП спечели повече от една точка при сервис на съперника.

Димитров все пак показа характер и спаси общо седем точки за пробив, включително "скрит" сетбол при 4:4. Българинът поведе с 5:4 и да принуди тенисиста от Казахстан да сервира за оставане във втората част. Кукушкин се поддаде на напрежението и изостана с 0:40. Той спаси първите два сетбола, но се пропука при третия и резултатът беше изравнен.

Решаващия трети сет започна кошмарно за Димитров, който допусна пробив още в първия гейм. Българинът имаше две поредни възможности да изравни веднага, но допусна обрат от 40:15 и изостана с 0:2.

В петия гейм Димитров отново се озова в критична ситуация. Българинът изостана с 0:40, но показа характер. След десет минути игра, шест равенства и пет възможности за пробив той успя да измъкне подаването си и да се задържи в мача.

Димитров дори получи шанс да върне пробива в последния възможен момент - при 4:5, когато Кукушкин сервираше за победата. Тенисистът от Казахстан обаче се спаси и след нова порция грешки на съперника сложи край на двубоя след 2.23 часа игра.

Във втория кръг Кукушкин ще се изправи срещу руснака Андрей Рубльов. Димитров пък ще се насочи към последния си турнир за 2018 г. - мастърса в Париж, който ще се проведе следващата седмица.

Дневник