Тайбе Юсеин стана световна шампионка по борба. Българката триумфира във финала в категория до 62 кг на шампионата в Будапеща.

Юсеин постигна най-големия успех в кариерата си, след като се наложи с 6:2 срещу японката Якако Кавай. По-рано тази година българката стана европейска шампионка.

До момента тя имаше два сребърни медала от световни първенства. Юсеин е втората българка със злато от световно първенство след Станка Златева.

Биляна Дудова спечели сребърния медал в кат до 57 кг, като отстъпи в спора за титлата срещу китайката Нингнинг Ронг. Българката се бори до последно и взе последните две точки за крайното 3:3. Реферите присъдиха победата за азиатката заради предупреждение към българката.

Преди ден след класирането на Юсеин и Дудова за финалните схватки, министърът на спорта Красен Кралев ги поздрави и ги даде пример за мъжкия отбор в свободния стил.

"Два сигурни медала дотук. Браво, железни български момичета. За пореден път защитихте честта на българската борцова школа", написа Кралев във "Фейсбук".

"Този успех обаче по никакъв начин няма да отмие погрома върху българския авторитет, който борците в свободния стил продължават да нанасят с всяко свое участие на международни състезания. Крайно време е мъжете и техните треньори да спрат да се крият зад гърбовете на българските момичета. Не е достойно", добави министърът.

В класическия стил натурализираният наскоро Айк Мнацканян остана на крачка от големия финал при дебюта си за България на световното. Той загуби с 1:3 от унгареца Балинт Корпаси в полуфиналите в кат до 72 кг и в петък ще сбори за бронза.

В кат до 63 кг Николай Вичев не успя да стигне до репешажите, след като украинецът Темиров, от когото загуби по-рано, не стигна финал.

dnevnik.bg