Шестима тенисисти останаха в борбата за последните три места във финалите на АТП в Лондон. Това са Марин Чилич, Кевин Андерсън, Доминик Тийм, Джон Иснър, Кей Нишикори и Борна Чорич.

Британецът Кайл Едмънд, който тази година игра полуфинал в Australian Open, загуби шансове в четвъртък след загуба от Фернандо Вердаско с 4:6, 6:3, 3:6 във втория кръг на турнира във Виена.

Ден по-рано с надеждите си да стигне до Лондон окончателно се прости и италианецът Фабио Фонини, който отпадна в същата фаза на надпреварата в австрийската столица.

До момента петима тенисисти са си гарантирали участието в Лондон - Рафаел Надал, Новак Джокович, Роджър Федерер, Хуан Мартин дел Потро и Александър Зверев. Чилич и Андерсън също са много близо до място в турнира на осемте най-добри през сезона.

Андерсън, който тази година игра финал на "Уимбълдън", може да си гарантира участието във финалите на АТП още тази седмица. Южноафриканецът достигна до четвъртфиналите във Виена, където днес му предстои мач с Чорич, който пък при загуба ще остане без шансове за Лондон.

Чилич ще трябва да изчака до мастърса в Париж следващата седмица, за да си гарантира мястото в Лондон. Хърватинът, който тази година игра финал в Австралия, отпадна във втория кръг на турнира в Базел. Той обаче има солиден актив от 3870 точки и много трудно ще бъде изместен от топ 8 в годишната ранглиста.

Чилич има аванс от 805 точки пред Иснър и 870 пред Нишикори. Американецът отпадна още във втория кръг във Виена, а за японеца предстои четвъртфинал с водача в схемата Тийм. Австриецът засега затваря топ 8 с 3535 точки.

По всяка вероятност деветата позиция в годишната ранглиста също ще осигури участие в Лондон, тъй като Дел Потро получи фрактура в капачката на коляното. Финалите на АТП започват на 12 ноември и шансовете аржентинецът да се възстанови са минимални.

Шампионът от 2017 г. Григор Димитров отдавна загуби шансове да се класира. Българинът ще е шестият тенисист в историята, който няма да защитава титлата си в турнира на осемте най-добри.

Другите петима са Борис Бекер (1993 г.), Михаел Щих (1994 г.), Алекс Кореча (1999 г.), Николай Давиденко (2010 г.) и Анди Мъри (2017 г.). Последните двама бяха измъчвани от контузии в съответните сезони, а Бекер имаше проблеми с данъчните власти в Германия и преминаваше през една от най-трудните си години.

Пътят към Лондон

1. Рафаел Надал (Испания) - 7480 т
2. Новак Джокович (Сърбия) - 7445 т.
3. Хуан Мартин дел Потро (Аржентина) - 5300 т.
4. Роджър Федерер (Швейцария) - 5250 т.
5. Александър Зверев (Германия) - 4815 т.
6. Марин Чилич (Хърватия) - 3870 т.
7 Кевин Андерсън (Южна Африка) - 3810 т.
8. Доминик Тийм (Австрия) - 3535 т.
............
9. Джон Иснър (САЩ) - 3065 т.
10. Кей Нишикори (Япония) - 3000 т.
11. Борна Чорич (Хърватия) - 2390 т.

Четвъртфиналите във Виена

Доминик Тийм - Кей Нишикори
Михаил Кукушкин - Мартон Фучович
Фернандо Вердаско - Гаел Монфис
Кевин Андерсън - Борна Чорич

Четвъртфиналите в Базел

Роджър Федерер - Жил Симон
Стефанос Циципас - Данийл Медведев
Тайлър Фриц - Мариус Копил
Александър Зверев - Роберто Баутиста Агут

Дневник